Delejezés a Kazinczy utcában

Van szerencsénk bejelenteni, hogy nemzetünk tudásra szomjas fiataljai már nem csak az elektromos művek interaktív szabadtéri kiállításán, tehát a város leszakított ajtajú áramszekrényeinél ismerkedhetnek meg élő egyenesben az ún. villanyáram mibenlétével. Ugyanis az elektrotechnikai múzeum is versenyben van, meghozzá egyszerre két nagyszerű tárlattal, amelyek ráadásul az elektrotechnika történetét, honi fejlődési ívét is bemutatják. Nem kevésbé interaktív módon.

A Kazinczy utca 21. második emeletén berendezett, a nagy magyar feltalálóról, Bláthy Ottó Tituszról elnevezett teremben látható Electro Magica című, állandónak szánt kiállítás első tárlói a névadó életművével szembesítik a látogatót, nem titkolva, sőt, hogy a transzformátoros áramelosztó és sok más nagyszerű szerkezet konstruktőre a kutyákhoz is értett, annyira, hogy 1908-ben megnyerte az országos ebkiállítás I. díját. De még ez sem minden. Miután a biciklizést kissé megunta, érdeklődése az automobilizáció felé fordult, és lám, itt is sokra vitte: Horthy István és más kiválóságok mellett beválasztották az 1933. évi Országos Automobil Naggyűlés végrehajtó bizottságába.

A tiszteletkörök után a Gázkisülés vákuumban című tárló jön, amely ugyancsak érdekes, még érdekesebb azonban a gázkisülés gázokban című installáció, itt ugyanis gombnyomásra csudálatos villódzó fények demonstrálják a jelenséget. Nem kevésbé izgalmas megfigyelni az ún. szikrainduktor működését sem, emez tízcentis, vízszintes villámot lövell, miközben sejtelmes pattogó hangot ád.

A történelmi fejlődés bemutatásakor nem lehetett kihagyni a felvilágosodás korát. Ezt egy életképpel oldották meg a rendezők: egy kísérletező kedvű, késő barokk úri társaságot látunk, jobbról egy kb. 1:4 méretarányú, akkurátusan felöltöztetett hölgybábu áramot fejleszt, azt belevezeti egy kötélen függő fiatalemberbe, aki viszont egy újabb hölgybe vezeti tovább a delejt. Emez végül apró labdákat pattogtat a testében áramló villanyosság segítségével egy üvegedényzetben – olyan ez, mint egy különös, korai lottósorsolás. Később az elektrosztatika, a nyúzott békacombbal fémjelzett galvánelektromosság, az indukció és a villamosenergiatermelés rejtelmeibe avatják be a nézőt, majd pedig arra ébresztik rá, miért fizet annyit az áramért, amennyit. A szemléltetéshez itt egy Sztálin elvtárs 70. születésnapjára és egy Rákosi elvtárs 60. születésnapjára készült, jubileumi bakelit villanyórát is bevetettek.

Az állandó kiállítás melletti ideiglenes tárlat az Electrum experimentum címet viseli. A publikum olyan, régesrégi elektrotechnikai szemléltető eszközöket ismerhet meg, amelyeket réges-régi honi tanintézmények (Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, Fasori Evangélikus Gimnázium, Pannonhalmi Főapátság, Sárospataki Református Kollégium, Toldy Ferenc Gimnázium) szertáraiból kértek kölcsön. Puszta dísztárgynak is szépek volnának, nincs az a nyomorult, zöld olajfestékkel lekent kredenc, amelyen ne mutatnának jól e pompás rezek, acélok és üvegek. És hozzá micsoda neveik vannak! Föld-induktor; Holtz-féle önmegindító megosztási gép; Oudin-féle rezonátor; szikrakisütő; ellenálláshíd; forgony – hát nem kész gyönyörűség?

Puszta dísztárgynak is szépek volnának – és hozzá micsoda nevek!
Puszta dísztárgynak is szépek volnának – és hozzá micsoda nevek!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.