Ugyanúgy, meg másképpen is élünk

Ha bárki figyelmét fölkelti az idézett munka – már elöljáróban: érdemes a figyelemre! –, és bemegy a könyvesboltba, hogy szeretné megvenni az I. 1. kötettel együtt, nos, csalódni fog. Mert azt közlik majd vele, hogy az első kötet első fele még nem jelent meg. Ellenben kellemes meglepetés is éri, hiszen a nyolckötetes sorozat többi darabja már rendelkezésre áll.

A magyarázat: a magyar néprajztudomány eddigi legnagyobb vállalkozásának kötetei nem tartalmi, logikai sorrendben, hanem a kéziratok megszületése szerint (az elsők még a XX. században) kerültek-kerülnek ki a nyomdából. Megjelent már a néprajz és a vele szoros kapcsolatban lévő társtudományok eddigi teljesítményeit összefoglaló kötet a gazdálkodásról (II.), a kézművességről (III.), az életmódról (IV.), a magyar népköltészetről (V.), a népzenéről, néptáncról, népi játékokról (VI.), a népszokásokról, néphitről, népi vallásosságról (VII.) és a társadalomról (VIII.) – a tervek szerint még ebben az évben megjelenő I. 1. kötet (félkötet) tárgya a földrajz, a tudománytörténet és a táji tagolódás.

Magyar néprajz I. 2 .– Táj, nép, történelem Akadémiai Kiadó, 745 oldal, 6800 forint
Magyar néprajz I. 2 .– Táj, nép, történelem Akadémiai Kiadó, 745 oldal, 6800 forint

A főszerkesztőként Paládi-Kovács Attilától, szerkesztőként Flórián Máriától jegyzett I. 2. kötet (félkötet) a magyar népi műveltség korszakait tárgyalja a távoli, Urálon túli múlttól a XX. század derekáig, illetőleg néhány bekezdés erejéig a legközelebbi esztendőkig.

A tudós szerzők gazdag adatolással írják le az érdekesebbnél érdekesebb folyamatokat. Például azt, hogy a mindennapok megannyi mozzanata évezredek óta szinte változatlan. Hiszen hiába a XX., sőt a XXI. század, az ősi gyűjtögetőzsákmányoló életforma elemei ma sem tűntek el a valóságból. Sokan ma is gyűjtenek erdei gombát, köhögéscsillapító teának való virágot, ma is halásznak, vadásznak –, igaz, a valaha meghatározó varsától egyre ritkábban kell félniük a halaknak, s a vaddisznókra sem a lándzsa, a nyílvessző, hanem a csúcstechnikával előállított puska a fő veszély.

Másfelől kivesztek-kivesznek a valaha általánosnak mondható, nagyon egyszerű eszközök és mai logikánkkal érthetetlen szokások, hogy a századok során átadják helyüket a vasekének, a díszesen faragott-festett bútornak, a vonatról szóló népdalnak vagy a betlehemesek nemzetiszínzászlós templomocskájának.

A kötet nemcsak a néprajz iránt érdeklődőknek kínál tengernyi tanulságot. Egyszersmind „hétköznaptörténet” is – nem utolsósorban a régészeti és nyelvtörténeti, gazdaságtörténeti elemek bőséges felhasználásának köszönhetően. A szövegeket jól egészíti ki 99 ábra (a legelső obi-ugor kort idéz, osztják nemzetiségi jeleket, szarvast, hódot, fenyőfát mutat), 86 színes és 138 fekete-fehér fotó (a legutolsó az Állami Népi Együttes derecskei verbunkjának egy pillanatát örökítette meg), valamint 26 térkép (kár, hogy némelyik feliratozása hiányos). A kötetet kevés híján százoldalnyi bibliográfia és helynévmutató teszi teljessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.