Űrsárkányokkal táncoló

Cameron az Avatarban magával a történettel az amerikai kolonizációt, a vizualitással az Apokalipszis most vietnami csatáit, „megelőző csapás” retorikájával pedig az iraki konfliktust idézi. Szinte ráül az amerikai és európai mitikus gondolkodásra.

A közösségi mítoszok egykori szerepét mára a tömegfilmek vették át. A Csillagok háborúja után most James Cameron Avatar című filmje teremti meg a kortárs mitológiát. Generációs szakadék?

Joseph Campbell mitológiakutató fedezte fel a hollywoodi filmkészítés alapjául szolgáló „hős útja” történetmodellt. Szerinte minden kultúrának szüksége van olyan mítoszokra, amelyek az egyetemes emberi alapélményeket és archetípusokat az adott kor és társadalom saját nyelvén fogalmazzák meg újra. Így nem csoda, ha a „korszakalkotó” címre pályázó Avatar egy időközben globálissá vált közönség számára igyekszik adaptálni a sok ezer éves alapokat.

Ennek jegyében a film több kultúrából vett motívumok egybegyúrásával kever általánosat és egyedit. A földönkívüli őslakosok például több észak- és közép-amerikai indián törzs arcvonásait, szokásait és nyelvét egyesítik egy fiktív kultúrában.

A történet gyökere mégis európai. A természeti világ központját jelentő világfa szintjei között soklábú lovakkal köz lekedő harcosok az ókori skandináv mítoszokat idézik, a földjüket kisajátító emberek támadása után repülő szigetekre visszavonuló nép pedig a bűnbeesés utáni isteni kivonulás gyakori motívumára emlékeztetnek.

Az Avatar vizuálisan bár tényleg magával ragadó, története pedig tökéletesen felépített, hiányzik a szereplők és a párbeszédek kidolgozottsága – a film talán egyetlen emlékezetes mondata az őslakosok mély értelmű, „látlak” köszöntése. De talán nem is ez a lényeg, ha a film célja mindössze az, hogy továbbörökítse a mítoszok szerkezeti mintáit, hogy egyúttal a gyarmatosítás és kisajátítás kérdéseivel való szembenézésre sarkalljon.

Top 5

1. Mozi - Barátom Eric Ken Loach új vígjátéka Ericről, aki nem áll meg a lejtőn.

2. Mozi – Sherlock Holmes Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes) és Jude Law (Dr. Watson) Guy Ritchie filmjében éppen a brit birodalmat menti meg.

3. Mozi – Woodstock a kertemben Ang Lee zenés vígjátékában arról a koncertről mesél, amelynek fellépői bezenélték magukat a történelembe.

4. Mozi - Adás Vranik Roland mozija egy olyan világról szól, amelyben eltűntek a képek a képernyőkről.

5. Mozi – A Nibelung lakópark A Krétakör színészeivel készült előadást a rendező Mundruczó Kornél vette filmre a Lipót néven ismert intézmény elhagyott falai között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.