Táncóra a tornateremben

Meglehetősen nagy fába vágta fejszéjét a Tünet Együttes: kamaszokkal akarják megszerettetni a kortárs táncot, mégpedig rendhagyó középiskolai órák és előadások segítségével.

Beavató táncelőadásokat már több társulat tartott korábban is, de azokra olyanok váltanak jegyet, akikben már él valamiféle kíváncsiság a műfaj iránt. Azonban aki lila ködbe vesző furcsa hóbortként tekint a kortárs táncra, annak máshol kell felkelteni az érdeklődését.

– A kortárs tánc, a táncszínház rétegműfaj, ami talán annak is „köszönhető”, hogy az iskolákban tanítanak éneket, zenét, rajzot, de a tánc kimaradt a művészetek közül. Ezért úgy gondoltuk, megpróbáljuk közelebb hozni a diákokat ehhez a művészeti ághoz, mégpedig a megszokottól eltérő iskolai órákkal – mondja Szász Dániel, a TünetEgyüttes egyik alapító tagja.

A program lényege, hogy a diákok a saját bőrükön tapasztalják meg, mit is jelent a színpadi tánc. A program első eleme egy rendhagyó testnevelésóra: különböző alapszintű mozgásos játékokkal vezetik be a gyerekeket a kortárs tánc világába, például arra kérik őket, alkossanak állóképeket. Ezt követi egy beszélgetős óra, amikor filmeket vetítenek, kérdésekre válaszolnak, rövid darabokat adnak elő.

Aki ezek után kedvet érez, részt vehet a program harmadik elemén: ez az együttes egyik „normális” előadása, amely után ismét el lehet beszélgetni a társulat tagjaival. – Azt szeretnénk sugallni, hogy ez nem valami merev, konvencionális program, sokkal inkább fiatalos, kellemes időtöltés. Szeretnénk megtanítani nekik azt a fajta gondolkodásmódot, amely ahhoz kell, hogy értsék a látottakat. Úgy gondoljuk, ha az előadói oldalról is belekóstolhatnak, jobban fogják értékelni a látottakat – mondja Szász Dávid.

A programot decemberben kezdték el a Trefort gimnáziumban, és az első visszajelzések pozitívak: a diákok élvezték az órákat, aktívak voltak. A Tünet Együttes tagjai bárhová szívesen mennek, akár vidékre is, ahol igény mutatkozik a rendhagyó táncórákra. A megvalósításra nemrég a Summa Artium árverésén nyertek 700 ezer forintot, amely összeg a következő hetek­hónapok óráinak költségeit biztosan fedezi majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.