Kik vagytok, hé!

Miért nem engedte Ajtay Andor, hogy befuvarozzák a Madách térre? Elhitte-e Gobbi Hilda a pályakezdő színésznek, hogy vírusos nyavalyája miatt indiszponált a főpróbán? Hogy került Várkonyi Zoltán farmernadrágja egy csinos fiatal hölgy erkélyére? Ilyen típusú sztorik miatt veszünk színészkönyveket.

Decemberben jelentek meg ezek a történetek is Huszti Pétertől a Kik vagytok, hé! című kötetben, amelyet fia, Huszti Gergely szerkesztett. A könyv műfaji meghatározása emlékszőttes. Van benne minden, mint egy vegyestálban: kissé pátoszos önmarcangolástól az úti élményig, színészkollégák jellemzéseitől adomákig. A kötőszál pedig a színház és a film.

A nézőket mindig is érdekelte a színpadi függöny mögötti világ, az öltözők és igazgatói irodák titkai, az intrikák, a próbafolyamatok botladozásai. Meg a nagy sztorik, minél élénkebb, pikánsabb, viccesebb, annál inkább. Nem véletlen, hogy az antikváriumok is szép számmal kínálják a régi nagyok írásait. Mostanában például Gábor Miklóstól vettem egyet, amelyben a dedikálás egy ma is népszerű színésznőnek szól. Mostanában jött ki a József Attila Színház művészének, Bakó Mártának az emlékeiből összefűzött könyv, amelyet Zenker Katalin írt meg. A pár hónapja elhunyt Bujtor Istvánról karácsonyra ígérték a kötetet, amelyben Szegő András interjúvolt pályatársakat és Földes Anna, valamint Láng Zsuzsa méltatták a színész-rendeződirektor színházi meg filmes munkáit. (Az efféle könyvek sebtiben összelapátolt munkák szoktak lenni, hátha ez most kivétel. A cikk írásakor még csak előrendelhető volt.)

A legfrissebb könyvet Halász Péter egykori felesége, Koós Anna írta Színházi történetek – szobában, kirakatban címmel. Arról a színtársulatról szól, amely 1976 januárjában és februárjában két menetben hagyta el az országot, mivel az 1969-ben alakult csapat előadásait leállították, fellépéseit betiltották, telefonjait lehallgatták, leveleit felbontották éveken át. Az emigrációban – 1977–1985 között – Squat Theatre néven váltak ismertté.

A kéziratból és sajtócikkből álló szöveggyűjteménnyel, rendőrfogalmazványokkal és fotókkal is bővített szöveg messze van a könnyed olvasmánytól, a borítója sem kimondottan csalogató. Viszont őszinte, személyes kordokumentum.

Top 5

1. Bodrogi Gyula Irkafirka címen adta ki a történeteit 75. születésnapja alkalmából.

2.A Maestro a címe annak a könyvnek, amelyet a 81 éves karmesterről, Lukács Ervinről írt Várkonyi Judit.

3.Dömötör Adrienne színikritikus tíz színészszel készített interjúi a Van egy hely, a színpad című kötetben olvashatók (Bertók Lajos, Gálffi László, Gazsó György, Kovács Zsolt, Kulka János, László Zsolt, Mácsai Pál, Máté Gábor, Szervét Tibor, Varga Zoltán).

4. Körmendi János Utolsó figyelmeztetése a művész eddig kiadatlan írásait gyűjti egybe.

5. Az MTI Film-Színház-Muzsika című fényképalbumaiból már három kapható: Törőcsik Mariról, Darvas Ivánról és Kállai Ferencről.

Huszti Péter a Valahol Európábancímű darabban
Huszti Péter a Valahol Európábancímű darabban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.