Kasszasikerek éve

Lapzártánkkor az Avatar 3D-s verziója 478 ezer nézőnél és 668 millió forintos bevételnél tartott a magyarországi mozikban.

Borítékolható tehát, elvégre mindössze három hét telt el a bemutató óta, hogy ezen a hétvégén megdönt minden korábbi rekordot, legalábbis ami a jövedelmezőséget illeti.A pénztárgépek csilingelését nézve valóban nem volt okuk panaszra 2009-ben a filmforgalmazóknak. A fővárosban értékesített mozijegyek száma nyolc százalékkal nőtt, és csaknem húsz százalékkal ugrott meg a bevétel.

Jó tudni azonban, hogy a fellendülés legfőképp a technikai fejlődésnek volt betudható. Miközben régi tapasztalat, hogy elsősorban „popcornmozit” szeret nézni a magyar, a tavalyi év nagy tanulsága, hogy azon belül is a háromdimenziós változatra szavaz. (Az Avatar is térhatásban tarol.)

Örömre tehát sok ok van, tény viszont, hogy hazai gyártású filmnek nem sikerült tavaly felkapaszkodnia a tízes toplistára. Még az olyan bevált közönségfilmeknek sem, mint Herendi Gábor Valami Amerika 2.-je vagy Goda Krisztina nemzetközi porondon is versenyző munkája.

Figyelemre méltó, hogy a kritika által nagyra becsült külföldi alkotások is viszonylag kevés nézővel mennek: a fesztiválsikerek közül egyedül Tarantino Becstelen Brigantykja lett toplistás Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.