Jegyzetek jegyzete

Az a jó olvasó, aki dolgozik közben, elgondolkodik a mondatokon, fölszisszen, ha valami jót – rosszat – lát.

Ez itt a jegyzetek jegyzetének jegyzete: Murányi Gábor, „hivatásos margóhasználó” kötetéről szól, aki a Könyvhét című folyóiratban megjelent írásait gyűjtötte össze és egészítette ki rövidebb – (inkább) –, hosszabb lábjegyzetekkel.

A kisgyereket még hagyják, hogy összeceruzázza a könyvecskéit, de iskoláskorba lépve már megkapja szülőtől és tanítótól egyaránt: Ne firkálj a könyvbe! A frászt ne! Kiemelés, aláhúzás, felkiáltójel, lapszéli megjegyzés még nem ártott egynek sem. Ihletett viszont vitára könyvtári lapozgatót és antikváriumban vásárolt példány olvasóját meg másodjára-harmadjára olvasó önmagunkat. (Csettintés: Milyen okos voltam! Vagy szomorú-büszkén: Mennyit nem tudtam még!)

Filmet kevesen néznek egyedül, de könyvet nehéz társsal olvasni, még ha néha sikerül is egy-egy részletet értő füleknek fölolvasni. Pedig engem majdnem annyira érdekel, más mit olvas ki belőle, mint a szöveg maga. Az a jó olvasó, aki dolgozik közben, elgondolkodik a mondatokon, fölszisszen, ha valami jót – rosszat – lát, következtetéseket von le, vitatkozik, visszalapoz – vagy előre a lábjegyzetekért –, együtt él a szerzővel. Mondom, a jó olvasó, mert, mint egyszer megtudtam, van olyan – azóta sem értem! –, aki úgy olvassa a detektívregényt is (nézi a krimit a tévében), hogy nem próbálja kitalálni, ki a gyilkos.

Úgyhogy bátran állítom: Murányi olvasni tanít. Arra, hogy a kritikus elme nem szubjektíven bírál, nem az ízlését erőlteti másokra, hanem alaposan dokumentált érvekkel támasztja alá mondanivalóját, bizonyítja, amit állít. Ezúttal pedig a jegyzetek segítségével bemutatja a gondolatok születésének történetét is. Dupla élvezet.

S írni is tanít. Egy helyütt arra emlékezik, hogyan találkozott Ember Máriával, a régi Magyar Nemzet olvasószerkesztőjével. Vagy egy óráig tartott, amíg a cikke első mondatába illő jelzőt közösen megtalálták, és négy óráig az egész dolgozat átírása. „Közben méltatlankodtam, vitatkoztam, szégyenkeztem, olykor dühösen fel is emeltem a hangomat...” „Az alatt a négy óra alatt többet tanultam meg mai napig űzött mesterségemből, mint az előző öt évben, beleértve, de mennyire beleértve, az újságíró-főiskolát.”

Hát erre való a lap széle!

Murányi Gábor: Lapmargó (lábjegyzetekkel) Kiss József Könyvkiadó, 296 oldal

Top 5

1. Buzinkay Géza (szerk.):Hírharang, vezércikk, szenzációs riport (Corvina) Sajtótörténeti antológia, 1780–1956

2. Mariusz Szczygiel:Gottland (Európa) Karel Gott országa: a szocialista Csehszlovákia

3. Alan Bennett: A királynő olvas (Magvető) A brit uralkodó olvas, vagy inkább tévézik?

4. Kántor László: Túlélő képek (Kossuth) Erdélyi írók vallomásai: maradni vagy menni?

5. Bánó Attila: A magyar nemes vitézsége (Athenaeum) Már, aki valóban vitéz volt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.