A sílécen botladozó sereg

A szovjet támadást követően, a finnek segélykérésére válaszul 342 magyar önkéntes utazott Finnországba 1940 tavaszán. A Néprajzi Múzeum Hétköznapi történetek című kamaratárlatán elolvashatjuk a helybeliek történeteit a mindig vidám fiúkról és a síléccel való küzdelmükről.

Némelyik katonaportrét nézve már azon is elgondolkodik az ember, vajon mekkora harcászati potenciál rejlett egy ennyire melegen felöltözött hadfiban. A tekintetüket a kamera objektívjébe fúró vitézek egytől egyig szőrös sapkában, láthatóan több réteg meleg pulóverrel alábélelt, feszülő köpenyben álltak a fotóapparát elé, némelyik még egy pár sílécet is magával vitt a fényképezkedéshez.

Fáztak, persze. 1940 márciusában szokatlan lehetett a sarkkör­ közeli kutyahideg a Kárpát­medence zsendülő tavaszához szokott önkénteseknek. Ahogy a magyar katonák kun fizimiskája, idegen beszéde is igencsak furcsán hatott a szőke finnek által lakott kisvárosban – nem beszélve arról, hogy milyen ügyetlenül botladoztak, csúszkáltak a számukra idegen síléceken.

Csaknem hetven éve volt, hogy a szovjet támadást követően, a finnek segélykérésére válaszul 342 magyar önkéntes utazott Finn­országba. Lapuába irányították őket, ott kezdődött meg téli kiképzésük. Hosszú utazást követően, március 2-­án érkeztek meg, 12-­én pedig Moszkvában a finnek aláírták a megtorlásnak is beillő békeszerződést. Mégis – derül ki Niina Ala­Fossi és Vilisics Ferenc kutatásából – élénk nyomot hagytak a kisváros lakóinak emlékezetében. A Néprajzi Múzeum Hétköznapi történetek című kamaratárlatán – amely a nagyszabású finn kiállításhoz kapcsolódik – elolvashatjuk az akkor javarészt tizenéves helybeliek történeteit a mindig vidám fiúkról, a pörköltről és a síléccel való küzdelemről, vagy épp a fényképészasszisztens kisaszszony és a katonaorvos gyermekáldásba forduló eljegyzéséről.

Mi több, láthatjuk is a szereplőket: az emlékezőket mai, immár idős valójukban, a katonákat pedig fekete­fehér fényképeken. A tárlat alkotói nem pusztán megmentették az üvegnegatívon lappangó gyűjteményt, de azonosították is a hetven év előtti önkénteseket. Nevek is kapcsolódnak hát újra a meleg szőrmesapka alól szemünkbe fúródó tekintetekhez.

Hétköznapi történetek Néprajzi Múzeum 2010. március 21-ig

Top 5 Ajánlat

1. Kovács Tamás László: Zen

Kovács Tamás László legújabb műveiben béke van. (FUGA - Budapesti Építészeti Központ, január 25-ig.)

2. Rényi Krisztina: A mesék világa

Válogatás az elmúlt tíz év mesekönyv-illusztrációiból. (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Galériája, január 16-ig.)

3. Kicsiny Balázs: A szobafestő halála

A mű egy ajtó nélküli szoba, amelybe az ablakon át lehet benézni egy tragédia helyszínére. (Park Galéria - MOM Park)

4. Potenciális izék - Lénárd Anna és Sophia Pompéry kiállítása

„Információtöredékek, helyenként az internetről, máshol elvesztett iskolásfüzetekből, de főképp az agyamban az évek során kényszerűen lerakódott, tudásnak nevezett halmazból." - Lénárd Anna (Magyar Műhely Galéria)

5. Mozgás '09 - Magyarósi Éva, Pócsy Ferenc kiállítása

Művészet a Tudomány határán kiállítássorozat kezdőtárlatán látható kinetikus szobor, és Magyarósi Éva  filmes világa. (Millenáris, C épület - Pixel Galéria)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.