Végrehajtók múzeumi bevetésen

Véget nem érő, szomorú huzavona kerekedett a Sigray-hagyaték ügyéből. A sikernek induló történet perekbe torkollott, a Nemzeti Múzeumba lassan már hazajárnak a bírósági végrehajtók.

A dolgok jelenlegi állása szerint néhány héten belül egy furgon gördül majd be a Nemzeti Múzeum főbejáratához, hogy gróf Sigray Antal örököseinek megbízásából elszállítsa azt a 14 festményt, amelyet a bíróság nemrég jogerősen a Sigrayleszármazottaknak ítélt. A képeket feltehetőleg egy bírósági végrehajtó hozza majd ki a múzeumból. Ismerős jelenet lesz, hiszen két évvel ezelőtt egy végrehajtó már leakasztott egy Sigray-képet a Nemzeti Múzeum faláról, ám akkor azt hihettük, hogy Ocskay Johanna képmásának megalázó „kiszabadítása” egyszeri médiaesemény lesz. Tévedtünk.

Pedig minden másképp is történhetett volna, hiszen a Sigray-hagyaték sorsának rendezése annak idején sikertörténetnek indult.

A rendszerváltozás után gróf Sigray Antal hat örököse bejelentette az igényét azokra a műkincsekre és használati tárgyakra, amelyeket ősük két részletben – az 1940–50-es években – több magyarországi múzeumban helyezett letétbe. Összesen 3500 tárgyról volt szó, ezek jelentős részét három közgyűjtemény már a kilencvenes években önként visszaadta az örökösöknek. A másik három intézménnyel – a Nemzeti Múzeummal, az Iparművészeti Múzeummal és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeummal – is jól haladtak 2002-ig a tárgyalások: a hat Sigray-rokon öröklési jogát egyik múzeum sem vonta kétségbe, ráadásul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogelődje – a Kincstári Vagyoni Igazgatóság – is áldását adta az ügyletre, mivel igazoltnak látta a kérdéses tárgyak eredetét. Az állami szándék komolyságát jelezte az is, hogy a keszthelyi múzeum 3,5 millió forintos támogatást is kapott a kulturális tárcától, hogy pótolhassa a kieső Sigray-gyűjteményt.

– 2002 őszéig úgy tűnt,hogy a Nemzeti Múzeum jár élen a tárgyak visszaadásában – mondja Patay Géza ügyvéd,a Sigray-örökösök jogi képviselője. – Készen volt az átadás-átvételi jegyzőkönyv, valamint az az ajándékozási okirat is, amelyben az örökösök több műtárgy tulajdonjogáról lemondtak volna a magyar állam javára. Egy nappal az ünnepi aktus előtt érkezett egy fax a Nemzeti Múzeumból, hogy a ceremónia elmarad, a letétben lévő múzeumi tárgyakat nem adják vissza. Az indoklás szerint a visszaadás előtt le kell folytatni a műtárgyak védetté nyilvánítási eljárását.

Patay Géza szerint ez csak kifogás volt, hiszen magánkézben lévő műtárgyak esetében is kezdeményezhető a védetté nyilvánítási eljárás. Ilyet egyébként az elmúlt hét évben egyik múzeum sem indított a Sigray-tárgyakkal kapcsolatban.

Az elmaradt ünnepséget követően minden megváltozott. A múzeumok közölték, hogy a műtárgyak visszaadásához miniszteri engedély kell. Ilyen döntés a mai napig nem született – annak ellenére, nem, hogy a Vida-örökösök Munkácsyjait 2002 novemberében kiadta a Magyar Nemzeti Galériából az akkori miniszter, Görgey Gábor.

Az örökösök próbapereket indítottak a három közgyűjtemény ellen egy-egy tárgy viszszaszerzéséért. Mindhárom eljárás jogerősen a Sigray-utódok sikerével zárult. Két múzeum önként visszaadta a kiválasztott műtárgyat, a Nemzeti Múzeumba végrehajtó ment. Mivel az ítéletek hatására semmi sem változott, a leszármazottak újabb pert indítottak, ezúttal 14 kép kiadását követelve a Nemzeti Múzeumtól. Két hónappal ezelőtt ezt is jogerősen megnyerték.

Az érintett múzeumok eltérően ítélik meg a kialakult helyzetet. Czoma László, a keszthelyi kastélymúzeum vezetője megkeresésünkre azt mondta, jelenleg egy új listát várnak az örökösöktől, hogy minden kétséget kizáróan beazonosíthassák a Sigrayhagyatékba tartozó tárgyakat. Renner Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója a közelmúltban leltári törlési engedélyt kért a tárcától a Sigray-gyűjtemény darabjaira, de nem kapta meg, a minisztérium álláspontja szerint ugyanis tulajdonjogi kérdésekben csak az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek van joga dönteni. Megkerestük a kulturális tárcát, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az ügyről. Úgy tudjuk, a minisztérium álláspontja szerint csak bírósági eljárás keretében történhet meg az örökösök tulajdonjogának igazolása.

Ezt erősíti Kovács Tibornak, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának közelmúltban kiadott közleménye is, amely szerint a múzeumában található további 11 festmény ügyében csak akkor lehet szó a képek kiadásáról, ha az örökösök megfelelő dokumentumokkal igazolják a jogcímüket. A főigazgató egyúttal nehezményezte, hogy a legutóbb jogerősen a Sigrayörökösöknek ítélt 14 kép kiadásáért a pernyertesek végrehajtást kezdeményeztek, holott azokat egy előre egyeztetett időpontban a múzeum önként átadta volna.

Patay Géza ezzel kapcsolatban azt mondta, két időpontot is felajánlottak az átvételre, de a múzeum nem is válaszolt, ezért voltak kénytelenek végrehajtóhoz fordulni, és már nem is kívánják leállítani a procedúrát.

A Sigray-örökösöknek nincs annyi pénzük, hogy mindhárom múzeummal szemben az összes műtárgy egyszerre történő kiadásáért pert indítsanak. Így aztán ahogy a pénztárcájuk engedi, újabb és újabb perekkel apránként próbálják majd visszaszerezni a jussukat. Patay Géza hozzátette: a taktika a jövőben csak annyit módosul, hogy most már kártérítést is követelnek majd közgyűjteményektől.

Az eddigi jogerős ítéletek arra utalnak, hogy időről időre megjelenik majd egy-egy bírósági végrehajtó a különböző múzeumokban, hogy a raktárból előhozzon egy-egy Sigraytulajdont. Egyelőre nem tudni, hogy ki az, aki véget vethetne ennek a mindenki számára megalázó procedúrának.

A több száz éves Sigray család a XVIII. században emelkedett a főúri elitbe. A múlt században gróf Sigray Antal volt a család legismertebb alakja, aki politikusként a két világháború között elsősorban a nyíltan vállalt németellenességével hívta fel magára a figyelmet. Előrelátó ember lévén, Magyarország német megszállása előtt a családi vagyon egy részét tartós letétbe helyezte különböző múzeumokban. Amikor 1944-ben a németek bevonultak, a Gestapo az elsők között tartóztatta le Sigrayt, akit azonnal Mauthausenbe szállítottak. A gróf túlélte a koncentrációs tábort, ám főúri származása a kommunista hatalomátvétel után újabb veszélyt jelentett rá.

Sigray a családi vagyon még megmaradt részét az ötvenes évek elején szintén tartós letétbe helyezte, amelynek darabjai végül hat magyarországi múzeumba kerültek. A Sigray-hagyaték értékét eddig hivatalosan nem mérték fel, így csak becsülni lehet, hogy a XVIII–XIX. századi ülőgarnitúrák, komódok, dísztárgyak, gyertyatartók, festmények, ruhák összértéke meghaladhatja a százmillió forintot.

Egy XIX. századi karosszéket adott ki pár hete az örökösöknek az Iparművészeti Múzeum
Egy XIX. századi karosszéket adott ki pár hete az örökösöknek az Iparművészeti Múzeum
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.