Restaurálják az Úttörő Áruház díszkútját

Az aranyhalas medence nem kerül a hallba, de lehet, hogy hal se kerül az aranyhalas medencébe. Ezt tudjuk egyelőre mondani az egykori Úttörő Áruház díszmedencéjéről, mely sokakban kedves emlékként él.

2006 januárjában, amikor bontani kezdték a régi áruházat, ígéretet kaptunk, hogy a híres, Kovács Margit tervezte kerámiamedence megmarad, azt vissza fogják helyezni az újonnan épült szállodába. A First Site Hotel és Irodaház 2009 végére elkészült. Bár a szálloda még nem nyílt meg, már át lehet sétálni az épület földszintjén húzódó, új passzázson a Kossuth Lajos utca és a Reáltanoda utca között. Meg is tettük ezt, láttuk az ittott már megnyílt új üzleteket, de a medencét nem leltük sehol. Csak egy hasonló méretű, fekete mozaikkal kirakott kutat az átjáró közepén, egy nyitott udvarban. Talán ezt kaptuk az Úttörő díszkútja helyett?

Fekete Balázs, a First Site-ot építtető Pretium Kft. tanácsadója azonban megnyugtatott, hogy a hely szellemét őrző Kovács Margit-kutat sem felejtették el. Tavasszal kerül majd a fekete mozaikmedence helyére, de előbb restaurálni kell, s most zajlik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál védetté nyilvánítása is. A restaurátorral, Csáky Klárával már megegyeztek. Azt is elmondta: mivel a medence nem zárt térbe, hanem a szabadba kerül, valószínűleg nem lesz benne víz – a kerámiakút állapota nem nagyon alkalmas erre –, és így nem lesznek aranyhalak sem. Viszont építenek fölé egy tetőt, hogy az időjárás káros hatásaitól megvédjék.

A díszkút, amikor még állt
A díszkút, amikor még állt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.