Bábuk a népművészetért

Forgalmas tereken, utcákon elhelyezett folkbábukkal népszerűsítik jövő nyáron a népművészetet. – Célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a népművészetre, hogy megmutassuk, mennyire élő, színes, gazdag hagyomány a miénk, és hogy ezt milyen hitelesen közvetíti a Magyar Állami Népi Együttes – mondja Hont Angéla ötletgazda, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület titkára.

Ezen kívül szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy az együttesnek is otthont adó Hagyományok Házából bármelyik irányba elindulhat az, akit érdekel a műfaj, legyen szó zenéről, táncról, kézművességről, gyakorlatról vagy akár kutatásról.

A kampány ötlete még formálódik, egyelőre annyi biztos, hogy 2010 nyarán–őszén életnagyságú, igényesen kivitelezett folkbábukat, vagy bábupárokat állítanak fel a város forgalmas, szürke csomópontjain és turisztikai célállomásain, mint a Nyugati, a Vörösmarty, a Szentháromság vagy a Deák tér, a Gellérthegy. A babák egyegy kárpát-medencei régiót (például Sárköz, Rábaköz, Felvidék, Szatmár, Dél-Alföld, Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld, Gyimes, Moldva) reprezentálnak, segítségükkel aktuális népművészeti programokat is népszerűsítenek majd.

A Hagyományok Háza munkatársai azt remélték, a kampányra a Summa Artium Alapítvány ötödik Mecénás napi árverésén megkapják a szükséges összeget. Szerencséjük volt, a Folkbábuk Budapest-szerte című projektre a Hargita Gyöngye („Perla Harghitei”) tulajdonos-vezérigazgatója, Kurkó Árpád egymillió forintot ajánlott fel, ezen kívül további 150 ezer forint értékű felajánlás érkezett, így most nekilátnak a részletek kidolgozásának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.