Mesélő dalok

Gryllus Vilmos neve hosszú idő óta garancia arra, hogy a gyerekek jól fognak szórakozni, és közben igényes, fontos dalokkal, zenékkel ismerkednek, legyen szó koncertről, tévéműsorról vagy lemezről.

A kilencvenes években kezdte el Dalok című sorozatát, amelynek mostani, negyedik darabjára magyar népdalokat gyűjtött össze óvodásoknak és kisiskolásoknak. Vannak egészen kicsiknek szóló, ismert dallamok, mint a Kis kacsa fürdik vagy az Egyszer volt egy kemence, és helyet kaptak a lemezen „felnőttesebb” népdalok, mint a Még azt mondják vagy A horgosi csárda – a gyerekek biztosan találnakkedvenc dalt maguknak.

A lemez erőssége a dalok hangszerelése: a zene mindenhol tökéletesen kiegészíti a szöveget, színesíti a mondanivalót, szinte láthatóvá teszi a történeteket – a Nézd meg, lányom, nézd meg jól kezdetű dalban például sorra megjelennek lelki szemeink előtt a válogatós fiatal lány kérői a kanásztól a csikósig, a másik dalban látjuk a horgosi csárda zenészeit, az Erdő mellett nem jó lakniban a tüsténkedő favágókat. Persze az előadást sem bízta akárkikre Gryllus Vilmos: többek között Balogh Kálmán és Szokolai Dongó Balázs játéka hallható a lemezen.

Feltétlenül említést érdemel a lemez kísérőfüzete: a Magyar népmeséket idéző rajzokat nézegetve akár az egész lemezt végig lehet beszélgetni a gyerekekkel.

Kisgyerekes szülőknek kihagyhatatlan album.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.