Eiffel is ott van az idei mustrán

Lehet, hogy mégsem volt soha serfőzőház az a régi, Bécsi úti épület, melyet eddig a műemlékes szakma is annak tartott, s a köztudatban is ekként szerepelt.

E meglepő információ a 2009-es év műemlékfelújításait bemutató Mustra kiállításon olvasható, pontosabban a kiállítás katalógusában.

Mint kiderül, a serfő zőház elnevezés csak egy 1773­as tervlapon szerepel, egy átalakítás tervén. Egyébként maga a ház korábban, 1730 körül épült fel, s volt szőlősgazdáé, asztalosmesteré és hentesé, de serfőzőről, serfőzésről hallgatnak a dokumentumok a Bécsi út 31.­gyel kapcsolatban, kivéve azt az egy lapot.

Ilyen és hasonló érdekességek is előbukkannak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Táncsics utcai galériájában rendezett műemléki szemlén, a legszebb felújítások tablóin. Budapesten fontos bérházak, bérpaloták ifjodtak meg: a Batthyány téren a Casanovaház melletti kis copf polgárház, az Andrássy úton a Saxlehnerés az Eötvös utca sarkán lévő Haggenmacher­palota, no meg a Párisi Nagyáruház, továbbá az ELTE Múzeum körúti, gyönyörű, téglamintás épületei, ahol a főépületben ráadásul a korábban lemázolt mennyezeti falfestményt is kiszabadították. Fölújították a Horánszky utcában a Színművészeti Egyetemtől visszakapott volt jezsuita épültet, mely azóta Párbeszédek házaként üzemel. Szépen állították helyre még a budai hegyvidéken az 1840­es évek elejéről való, korai romantikus Rósa­villát.

Több vidéki városban is folytatódott a történelmi belvárosokban a régi, barokk palo­ ták megújulása: Győrben, Kőszegen, Sopronban, Kaposváron például, sőt Hajdúböszörményben sorra került egy 200 éves hajdúház.

Kastélyaink közül két egykori Szapáry­rezidencia is megszépült, Bükön és Sorokpolányban. Somogyban viszont, az alsóbogáti kiskastély helyreállításakor váratlanul Dorffmaister 1789­ben készült freskói kerültek elő.

A kápolnák, templomok közül talán a biatorbágyi Szilykápolna számára volt életmentő a felújítás, már düledezett. Példás összefogással, egy helyi civil szervezet által ösztönözve valósult meg a helyreállítása. A műemlékvédelmi hivatal 1997­ben még bált is szervezett a megmentésére.

Újítottak parasztházat, magtárt, ólomüveg ablakot és orgonát, sőt még a hortobágyi kilenclyukút is. És közben – szintén a KÖH fennhatósága alatt –, gyarapította gyűjteményétaz Építészeti Múzeum is: például Eiffel és társai kék papírra rajzolt, Nyugati pályaudvari terveivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.