Még több buli Pécsen

2005. október 25-én tízezer pécsi ünnepelte a Széchenyi téren, hogy a kormány kihirdette: a baranyai megyeszékhely lesz 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF). A tűzijátékkal záruló zenés-táncos fieszta közönsége keveset tudott a kulturális fővárosságról, az ünneplők azonban kivétel nélkül abban bíztak: Pécsen nagyot lendít a megtisztelő cím.

Alighogy vége lett a népünnepélynek, kezdődtek a nehézségek, s az elmúlt években a pécsi EKF-előkészületekről adott médiatudósításokban a rossz hírek kerültek túlsúlyba. Aztán ahogy a színházban a premier előtt az egymásra utaltság és az ijedtség összerántja, nézhetővé teszi a produk ciót, úgy az EKF is – a jelek szerint – a startra összeáll, publikumképessé válik. Mindamellett a pécsiek még mindig bizonytalanok, ha az EKF-ről kérdezzük őket.

A többség továbbra sem tud semmit arról, hogy mit hozhat a városnak a következő év, és a többség továbbra is hatása alatt van az elmúlt évek rossz híreinek, ezért nem sokat vár az EKF-től. Az általam megfaggatott félszáz helybéli közül az optimisták hasonlóan vélekedtek, mint ifj. Németh Zoltán autószerelő, aki családja szervizében dolgozik. Ő így fogalmazott:

– Pécsett eddig is sok jó buli volt, 2010-ben még több lesz.

Tény, hogy Pécs afféle bulis város. A város fesztiváljain mindig remek a hangulat. A szervezők azonban többet akarnak ennél: céljuk, hogy Pécs mutassa meg a város és az ország kultúráját Európának, a kontinens kultúrája pedig árassza el és termékenyítse meg a baranyai megyeszékhelyet. Cél az is, hogy a soknemzetiségű Pécs a programjaival fogalmazza meg, miképp vált a város egyfajta összegzőjévé Nyugat-Európa és a Balkán szokásrendszerének, művészetének és eszméinek.

Ez a koncepció jelenik majd meg az EKF január 10-i megnyitóján: akkor a Széchenyi téren zenekarok, előadóművészek és 400 jelmezes játssza el Pécs múltját.

Attól kezdve az év végéig 130 rendezvény mintegy kétezer programja szórakoztatja a nagyérdeműt. Különösen gazdag lesz az EKF zenei kínálata. A Pécsi Filharmonikusok egész évben világsztárokkal kiegészülve tartják hangversenyeiket, és a város vendégül látja a hazai szimfonikus zenekarokat. Cikkünkben felsorolhatatlan, hogy hány magyar és külhoni együttes lép fel a különböző folk-, dzsessz- és rockkoncerteken.

A Pécs Cantat és a Bordalfesztivál tucatnyi ország többtucatnyi kórusának hozzávetőleg kétezer énekesét látja majd vendégül. Augusz­tusban Pécs rendezi meg az első Magyar Fúvószenei Nagydíj nevet viselő találkozót, amelyre kilenc kategóriában háromezer zenészt várnak. Szeptemberben orgonistáknak és zongoristáknak improvizációs kurzust és versenyt is rendeznek Pécsen.

Amúgy a zenei rendezvények részben vagy teljesen „kiszöknek” a szabadba, Pécs elegánssá varázsolt köztereire. Még inkább igaz ez a táncos programokra. A Táncmaraton hazai és külföldi együttesei áprilisban a várost járva táncba viszik a pécsieket, nyáron minden vasárnap nemzetközi táncház hozza mozgásba az utcák népét. A folkshow Michael Flatley géppuskalábú teamjével lesz teljes. A balett és a kortárstánc kedvelőinek – többek között – a Nemzetközi Tánctalálkozó három földrészről érkező vendégei és Frenák Pál együttese hozhat maradandó élményt.

A színházrajongóknak a POSZT mellett a Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál és a Roma Színházművészeti Találkozó igyekszik kedvébe járni. Pécsett jövőre láthatók lesznek a határon túli magyar teátrumok legjobb előadásai. A Nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál társulatai azt kóstolgatják Pécs közterein, hogy miképp lehet bevonni a közönséget a játékba.

A szokásos pécsi filmnapok mellett 2010-ben lesz német és török filmhét is. A képzőművészeti kínálat két sztárkiállítást ígér: az egyik a Bauhaus magyarjait idézi meg, a másik az 1905 és 1915 között működő avantgárd csoport, a Nyolcak (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos) tárlata. Az irodalmi rendezvényeken rangos hazai és külföldi szerzőkkel randevúzhat a közönség.

Az EKF konferenciáin szó lesz – többek között – a fenntartható fejlődésről, a keresztény és muszlim kultúra összefonódásáról, a képzőművészet és a matematika kapcsolatáról, az iskolai személyiségfejlesztésről, a kisebbségek művészetéről, a fogyatékkal élők kulturális életéről, a bányászatról és a kohászatról.

Az EKF-rendezvényeken fontos szerephez jut a gasztronómia is. A zenés-táncos programokon fellépők országánaknemzetének szokásai és művészete is közelebb kerül hozzánk, ha konyhájukat is megismerjük. Az EKF-ről általam megfaggatott pécsiek egyike, Tistyán László szociológus nem aggódik amiatt, hogy az evés­ivás plebejussá teszi majd az EKF-et. Ő így vélekedik:

– Lesznek majd fanyalgóka „magas művészet” nevében. Nem számít. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

Szomszédünnep

Számos EKF-program a pécsiek kulturált együttélését szolgálja – hangsúlyozza Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója. Ilyen a Szomszédünnep, amelynek az a lényege, hogy 4-5, egymást csak futólag ismerő család időnként asztalt állít a házuk melletti placcon, és ott piknikezik. A pécsi tereken néha leterítenek egy kézilabda-pályányi műfüvet, azzal a céllal, hogy oda heveredjenek le és beszélgessenek egymással a közelben lakók és az arra járók. Ez a Repülő gyepszőnyeg nevet kapó ötlet megvalósul a másik két kultúrfővárosban, Isztambulban és Essenben is. Érdekesnek ígérkezik a Bababuli kétkeréken nevű projekt: az ebben részvevő családok felnőttjei és gyermekei minél gyakrabban biciklin közlekednek majd. A program arra ösztönöz, hogy a közutakon tanuljunk meg vigyázni egymásra.

Megkésve bár, de...

Az EKF összesen 34,6 milliárd forintba kerülő, öt nagyberuházásából négy nem készül el a kulturális évad kezdetére. Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont igazgatója elmondta, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed első épületeit tavasszal adják át. A Nagy Kiállítótér az év közepén, a megye, a város és a pécsi egyetem könyvtárát integráló Tudásközpont ősszel, a 999 nézőt befogadó hangversenyés konferencia-központ decemberben áll szolgálatba. Ruzsa szerint a lényeg az, hogy ezek az intézmények hosszú távú, minőségi megoldást jelentsenek Pécsnek. Az ötödik beruházás, a közterek revitalizációja viszont nagyjából befejeződött az év végére. A megújuló tereket a pécsiek jól fogadták.

A pécsi szállodások szerint a jövő évi megrendelésekben már érezhető az EKF hatása, bár még csak a konferenciák miatt több a szobafoglalás. A művészeti programokra egyelőre nincs szobarendelés, azok terminusát és fellépőit ugyanis még pontosítják. Az EKF megközelítését javítja, hogy tavasszal eléri Pécset az M6-os autópálya. A buszos cégek gyorsjáratok indítását tervezik Pécsre. A MÁV akciókkal száll be, a megnyitóra a nosztalgiavonattal negyedáron – 2010 forintért – lehet megtenni a Budapest–Pécs–Budapest utat. Szó van arról is, hogy hajó indul Pestről Mohácsra az EKF évében.

A pécs-pogányi repteret viszont nem veszik célba menetrend szerinti és charterjáratok, azt csak a kisgépek használják. Eddig 700-an jelentkeztek önkéntesnek EKF-munkára. Annak érdekében, hogy a pécsiek könnyebben kommunikáljanak a külföldi turistákkal, az EKF 60–120 órás angol és német nyelvtanfolyamot indított és indít rendőröknek, taxisoknak, buszosoknak, a polgármesteri hivatal és a múzeumok dolgozóinak, egészségügyieknek. Összesen kétezren részesülhetnek nyelvi képzésben.

A pécsi Széchenyi tér színpadán december 30-án este Emir Kusturica és zenekara lép fel
A pécsi Széchenyi tér színpadán december 30-án este Emir Kusturica és zenekara lép fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.