Újra aktív a régi-új Fonó

A nyár eleji útkeresés után ismét teljes gőzzel üzemel a Fonó: a programok gerincét latal, a népzenét új módon megközelítő zenekarok, a népzenei programok adják.

Mint azt megírtuk, az 1995-ben megalapított Fonó Budai Zeneház egykori „kitalálói” júniusban újra összeültek, hogy arról beszélgessenek, hogyan tovább. A népzenének, dzsessznek otthont adó helyszín veszteségei ugyanis olyan mértékben megnőttek, hogy át kellett gondolni a működést.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

– A sikeres, hagyományosnépzenei programokat megtartottuk, de igyekszünk minél több új, friss zenekarnak, kezdeményezésnek otthont adni. A ház az őszi szezont már az új szellemben indította el: az év utolsó három hónapját bemelegítésnek szántuk, az „igazi” kezdés januárban várható – mondja Török Ferenc, a Fonókommunikációs munkatársa.

Az egyik legfontosabb újítás nem is annyira újdonság, hiszen a Fonó már indulásakor helyet adott néhány zenekarnak, amelyek a rendszeres fonóbeli koncertekkel alapozták meg pályafutásukat. A recept most is hasonló: heti rendszerességgel klubot indítanak, amelyben fiatal, invenciózus zenekarokat mutatnak be, olyan formációkat, amelyek a megszokottól eltérően nyúlnak a folkzenéhez. Ilyen például a Buda Folk Band, amely szvinget és bluest kever magyar népzenével, a Tárkány Művek, amelynek tagjai az autentikus népzenét, a dzsessz improvizációs szabadságát és a bartóki hagyományt ötvözik, valamint a Tűz Lángja, amely a moldvai csángó zenét értelmezi újra. A zenekarok minden alkalommal egy-egy vendégzenészt is terveznek meghívni (januárban például Ferenczy Györgyöt).

A zenekarok próbahelyet is kapnak a Fonóban, hogy semmi ne álljon a valódi műhelymunka útjába. Újdonság az év eleji Zenészbál ötlete, ahová a Magyarpalatkai Banda várja a hangszereikkel érkező zenészeket, hogy ha épp úgy tartja kedvük, játsszanak velük. A többi koncerten is igyekeznek friss, „underground” körökben már rajongótáborral rendelkező zenekarokat felléptetni, mint a Cimbaliband vagy a Fókatelep.

Újdonság, hogy napközben a népzene, a népművészetek iránt érdeklődő kis gyere keseket várják különböző zenés programokkal, kézműves-foglalkozásokkal, tanfolyamokkal.

Ugyanakkor nem felejtkeztek el a régi, sikeres programokról sem, például hetente többször rendeznek táncházat. Az Utolsó Óra táncház egy-egy néprajzilag fontos terület táncait mutatja be tematikusan, a hazai táncházi zenekarok legjobbjainak előadásában. Folytatják az Erdélyi Zenekarok klubját, ahol a legjobb erdélyi adatközlő zenekarok tartanak workshopot, táncházat. Tovább viszik a Kassák Karácsony hagyományát is: idén december 27-én tartották meg az egykori Kassák Klub hagyományát tovább vivő dzsessz-, világzenei és népzenei seregszemlét.

Török Ferenc azt mondja: a próbahónapok tapasztalatai biztatóak, és tele vannak tervekkel, amelyekkel januártól tovább színesítik a Fonó kínálatát. A fő irányvonal továbbra is a népzene, a világzene. Azt szeretnék elérni, hogy annak, aki a műfaj iránt érdeklődik, elsőként a Fonó jusson eszébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.