Pest megér egy estet

Volt idő, amikor Budapest egy hatalmas kávéház volt, majd sok száz kis presszóvá parcellázták fel, most viszont eljött a bárok ideje. Leginkább a kávéházakat idézik vissza. Azokat az időket, amikor cigányzene vihara vitte le az art decós, aranyozott stukkókról a porcicákat.

Mindez a Budapest Bár II. című mutatványról jutott eszünkbe, mely olyan, mint egy harmincas évekbeli kávéházi asztal, amin jól megfért egymás mellett egy erős bécsi kávé és egy fél szatmári szilva. A Budapest Bár produkció 2010. január 3-án este 8 órakor lép fel a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A magyar pop, dzsessz és roma folk vadházasságát olyan cinkosok segítették, mint Farkas Róbert (hegedű), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (tangó- harmonika, zongora) és Farkas Richárd (bőgő). A kávéházi zsúrfiúkat, főurakat, írókat megbecsült énekeseink alakítják: Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián... Csupa-csupa ismerős arc a kávégőzös pesti éjszakából.

A Budapest Bár I–II. CD-válogatás a háború előtti, kapucínerillatú nosztalgiára épít, amikor a lőcsös szekerek bakján éppúgy fütyülték az Engem a rumba döntöget romba című helyes kis számot, mint a macskaköves utcákon kanyargó szódás kocsikon, vagy éppen egy kastélypark felett sikló sportrepülőben. Január 3-án igazi underground revüt kap újévi ajándékba a székesfőváros drága közönsége. Szemés fültanúi lehetünk egy titkos esti találkának, ahol randevút ad egymásnak a sztepp, a rumba és a szving.

Top 5

1. Az UniCum Laude Énekegyüttes és Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertje a pécsi bazilikában december 27-én, vasárnap este fél nyolckor.

2. Choralis Constantinus 500 – Becket Szent Tamás püspök és vértanú (szertartás) a Belvárosi Főplébánia-templomban (Budapest V., Március 15. tér) december 29-én, kedden este hatkor. Közreműködik: a Fővárosi Kántorátus.

3. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar újévi hangversenye. Haydn, Weiner Leó, Kodály, Erkel a hegykői Szent Mihály-templomban január 1-jén délután háromkor.

4. Haydn: A teremtés. Újévi koncert január 1-jén este hétkor a Művészetek Palotájában a Freiburgi Barokk Zenekar, az Arnold Schoenberg Kórus, Genia Kühmeier, Michael Schade és Hanno Müller-Brachmann közreműködésével. Vezényel: Fischer Ádám.

5. Huzella Péter szólóestje a Kolibri Pince Színházban (Budapest VI., Andrássy út 77.) január 3-án, vasárnap este hétkor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.