A vadszamár öröksége

„A kabaré nemcsak nevettet, hanem gyilkol is.” Heltai Jenő a pesti kabaré dicsőséges történetének hajnalán írta e szavakat. S ma? Már nem gyilkol, de legalább nevettethetne.

Improvizációból iskola, forradalomból színháztörténet: ahol egykor kedv s öröm röpködtek, ma legfeljebb a kabaré romjai fölött szomorkodhatunk. Pedig a száz éve német és francia minták nyomán meghonosodott pesti kabaréval mindenki jól járt. Az írók, színészek, konferansziék megélhetési gondjai egy csapásra megoldódtak, a nézők hálásak voltak: a körúti Bonbonniere-ben és más intézményekben legálisan kacaghatnak a hatalom képviselőin.

Meg persze magukon is: a műfajés pályakezdő Nagy Endrét egy ásító néző ihlette az ordító vadszamárról szóló tréfájára. A politikusokban rejtőző animális lényen nevettetett Az állatok parlamentje című geg, ami nem veszített aktualitásából: az Örkény Színház Kárpáti Péter Búvárszínház című darabjában élesztette újra. A kabaré a jelennek és a jelenről szól, de a felállás maradt: a konferanszié összekacsint a nézővel, a hatalmasokat meg eszi a méreg.

Hofi óta tudja egy egész ország: kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek. A Kádár-rendszer biztonsági szelepének nem mindig hálás szerepét betöltő Hofi Géza a kisember kis gondjait emelte piedesztálra. Látnoki képességeit az idő igazolta: a korrupció még mindig az, amiből mi kimaradunk.

Például szilveszterkor igény a folytatásra volna, hasonló formátumú egyéniség híján a kabaré ma alig képes észre vétetni magát. Néhány éve a pécsi színházi találkozón megrökönyödést keltett a Mikroszkóp Színpad meghívása: a szeretettel és szakértelemmel nevelgetett kisdedből száz év elteltével mintha mostohagyerek vált volna.

Karácsony, szilveszter

Varázsfuvola a Vígben.

Az Opera és Vígszínház közös produkciója, többek között Miklósa Erikával, Hajnóczy Júliával, Polgár Lászlóval, Miller Lajossal, Nagy Ervinnel. Bemutató: december 25., péntek este hétkor.

Szilveszter Budapesten

Belvárosi Színház: Fábry-show (hatkor). Centrál Színház: Fekete Péter (ötkor és kilenckor). Madách Színház: Spamalot (háromkor és hétkor). Mikroszkóp Színpad: B. ú. é. k. (háromkor és hétkor). Örkény Színház: A hülyéje (hétkor).

Szilveszter vidéken

Csokonai (Debrecen): Kékszakáll (ötkor). Gárdonyi (Eger): Chicago (hatkor). Katona (Kecskemét): Nem ér a nevem (nyolckor). Nemzeti (Miskolc): Hotel Menthol (háromkor). Pécsi Nemzeti: Anconai szerelmesek (hétkor). Petőfi (Sopron): Imádok férjhez menni (hétkor). Szegedi Nemzeti: A szegedi operaház fantomja (ötkor és nyolckor). Vörösmarty (Székesfehérvár): Kabaré (musical, ötkor). Weöres Sándor (Szombathely): Revűzió (hétkor).

Stremeny Géza Színház című bronzszobra Hofi Géza portréjával
Stremeny Géza Színház című bronzszobra Hofi Géza portréjával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.