Gyűjtők a letöltők ellen

Mindig nagyon jó érzés feljebb lépni egy szinttel. Ez különösen igaz a szórakoztatóelektronikában: emlékezzünk csak arra az időszakra, amikor a VHS magnókat leváltotta a DVD. Csodájára jártunk kedvenc filmjeink új kép- és hangminőségének. A nagy lépést ma is meg lehet tenni, hiszen a laptévék elterjedésével a hagyományosnál akár ötször nagyobb, úgynevezett HD-felbontásban is felépíthetjük (újra) a filmgyűjteményünket.

A váltás ténye azonban – Magyarországon legalábbis – nem egyértelmű. Az otthoni mozizás szakértői-szerelmesei előtt nem ismeretlen a Blu-ray Disc (BD) formátum, de szélesebb körben való népszerűsítésére a közelmúltban fogott össze több kiadó, készülékgyártó cég és egy Blu-ray authoringstúdió.

– Magyarországon mintegy 830 ezer HD-tv található a háztartásokban, viszont a BD-t lejátszó készülékek (azaz PS3 vagy Blu-ray asztali lejátszó) száma lényegesen alacsonyabb, 40 ezer darabra tehető. Ez a hatalmas mennyiségbeli különbség is azt mutatja, hogy a HD-tv-tulajdonosok nincsenek tisztában azzal, miként használják ki minél jobban az újonnan vásárolt készülékeket. Hiszen Blu-ray lemez nélkül aligha tudják élvezni az elérhető jobb kép- és hangminőséget – mondta lapunknak az összefogásban részt vevő Select Video marketingvezetője, Tóth Zsófia.

Nincs könnyű helyzetben az újdonsült magyar BD-szövetség, mert elszánt ellenfelekbe ütköztek: a HD-minőségű filmeket az internetről illegálisan letöltő közösségek tagjai mindent megtesznek, hogy véget vessenek a jelenleg uralkodó forgalmazási modellnek. Szerintük nemcsak a jövőben, de már ma sincs szükség a hagyományos disztribútorokra, így a termékeikre sem, magyarán a BD-re. Sőt, ad abszurdum, még a DVD-re sem.

Az Index internetes hírportál például rendszeresen közöl a BD-formátum létjogosultságát vitató szerkesztőségi cikkeket. Nem kell menteni a Blu-rayt című írásukban például kifejtik, hogy a legális lemezvásárlás tulajdonképpen pénzkidobás, és aki erre vállalkozik, keresse fel háziorvosát. Sokkal célszerűbb letölteni a HD-minőségű filmeket a különböző torrent oldalakról. Ami persze ingyenes – apró szépséghiba: illegális is. (Igaz, sokan hozzáteszik: az ingyenesség relatív, mivel a számítógép, a széles sávú internetelőfizetés és maga az áramszámla, akárcsak egy házimoziba kötött médialejátszó, tetemes költség.)

A magyarországi helyzet azonban már ennél, a sajtóban zajló vitánál is sokkal súlyosabb. Két viszonylag szűk réteg, a krónikus letöltők, illetve a szenvedélyes BD-gyűjtők csoportja vív elszánt harcot egymás ellen, miközben az átlag magyar otthoni filmnézők zöme még mindig képcsöves tévéjén nézi a „gazdaságos” DVD-ket. Tóth Zsófiának viszont meggyőződése, hogy a BD a jövő formátuma, mivel számos, kézzelfogható előnye van a DVD-vel szemben. Ahogy fogalmaz, a kimagasló kép- és hangminőségnek, illetve a különleges extráknak köszönhetően ismét élmény lehet az otthoni filmnézés. Tagadhatatlan tény azonban, hogy a hazai piac jelenleg elég szűk, alig több, mint kétszázféle kiadvány található a boltok polcain. Nyugaton viszont a formátum már megvetette a lábát, a remények szerint 4-5 év múlva nálunk is szélesebb réteg fog dönteni a Blu-ray-vásárlás mellett, mint most. Az az idő még messze van, amikor a BD lesz a kizárólagos formátum, sokkal valószínűbb, hogy párhuzamosan létezik majd a BD és DVD. Az analóg filmgyűjteményeket is korai még temetni: teljesen más érzés egy polcon is jól mutató, kézzelfogható kiadvánnyal büszkélkedni, mint néhány wincseszterrel vagy pendrive-val.

A legális letöltés kétségkívül sokak érdeke, így tesznek is érte. Sok helyen már elérhető a Video on Demand (VoD) szolgáltatás, például a T-Home iptv szolgáltatásán belül. Igaz, a torrentezők zömének ez sem kielégítő, hiszen fizetni kell a tartalomért. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy épp az internetes VoD válik rétegműfajjá: olyan filmek kerülnek majd VoD-os forgalmazásba, amelyek DVD-forgalmazása anyagi okokból nem lenne megvalósítható. Így olyan kisjáték-, dokumentum-, kísérleti és művészfilmek is bemutatkozási lehetőséget kapnának, amelyeknek egyébként nem lenne erre lehetőségük.

Kerülővel érkeznek a Warner-címek

A legnagyobb katalógussal rendelkező Warner stúdió (a saját címeik mellett még a New Line- és az HBO-produkciók jogával is rendelkeznek) szeptember elején szerződést bontott magyar forgalmazójával, a Fórum Home Entertainmenttel. Néhány hét szünet után a román Pro Video vette át a disztribúciós feladatokat, így a karácsonyi vásár idejére sajnos elérhetetlenné vált számos film DVD és Bluray változata. Mivel a Warner résztulajdonosa a román cégnek [egészen pontosan MediaPro Entertainment Divisionnek és leányvállalata a Central Media Enterprises (CME) vállalatnak] nem meglepő a váltás. – A vásárlók a változás pozitív hatásaival találkozhatnak: a gyártási költségek két ország közötti megosztása nyomán kedvezőbb áron jelennek meg a termékeink. A Warner filmjei továbbra is igényes kiadásban, magyar szinkronnal jutnak el a rajongókhoz – nyugtatta meg a filmrajongókat Rajki Péter, a Pro Video vezető marketingmenedzsere, aki arra is ígéretet tett, hogy idővel a ismét elérhető lesz a teljes Warnerkönyvtár Magyarországon.

Az új formátum egy nevadai kiállításon
Az új formátum egy nevadai kiállításon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.