Rohamot kapott

Van-e rondább a régimódi vitrinekből ismerős üvöltő porcelánszarvasnál? Van. Mégpedig egy másik üvöltő szarvas, amelyet egy kortárs művész (Mezei Ildikó) színes/ mázas virágokkal díszített tovább vagy formázott meg újra, ezt nem tudjuk. Ez a műalkotássá feltörekedett dísztárgy olyan émelyítően csúnya, hogy már szép. Néhány napja még látható volt a Király utcai Boulevard és Brezsnyev Galériában azon a csoportos kiállításon, amelyen a Roham című irodalmi és művészeti folyóirat képzőművészei, grafikusai mutatkoztak be.

Az említett műtárgy kaján szirupossága természetesen nem öncélú, inkább művészeti fintor, fityisz, élet-karikatúra. Miképpen annak mondható Kiskovács Eszter Barokk királynője is, melyről nehéz volt eldönteni, hogy egy kártyalapot idéz vagy übergagyi, vásári szentképet, és hasonló szellemiségben készültek Szőllősi Géza szupergiccset megcélzó imaszőnyegei is. Baranyai (b) András különös festményein korabeli képregényfigurák sertepertélnek, ám hasonlóan meghökkentő figurákkal találkozhatunk Bakó Tamás, Kárpáti Tibor, Sirály Dóri, Stark Attila, valamint Vidák Zsolt alkotásain is.

De a Roham című periodika művészei ennél nem is adják alább, mert ők a feltétlen szabadságot célozták meg, a dohos hagyományok sárba taposását. Korchma Zsombor, a Roham főszerkesztője azt mondja, a lap is azért született meg néhány éve, mert írással, főként képzőművészettel foglalkozó fiatal alkotók egy csoportja unta a nehézkes, vizuálisan semmitmondó irodalmi, művészeti folyóiratokat, a művészek szerettek volna belepancsolni a langyos unalomba.

Lényegében bele is pancsoltak.

Ahogy fogalmaznak: a Roham lapjain kitűnő játszóteret találtak maguknak, ahol a szöveg és a kép közötti szabadjáték messze túlmutat az alkalmazott művészeten. Az egyes lapszámokat a szerzők törzshelyének számító Révay utcai Révay sörözőben, a jobb művészmozikban, múzeumi boltokban, valamint az

Írók Boltjában szerezhetjük be. Meg fogunk lepődni: Rohamot kapni kimondottan jó érzés.

Top 5

Csodák a Párisi Udvarban A 100 csoda – A jövő születése – interaktív kiállításon hazai találmányok a papírbilitől a hibrid autóig.

Sziporkázó karácsonyi kristályok A hazai dizájnékszerészek legjava a Sterling Galériában látható január 3-ig.

Betlehemi Jászol a Mezőgazdasági Múzeumban Fa-, agyag-, csuhé-, szalma-, vessző, gyékény- és mézeskalács alkotások, illetve az advent, a karácsonyi ünnepkör tárgyai és díszítő elemei.

Karácsonyfák a Nagytétényi Kastélymúzeumban A kastély szobáiban iparművészek karácsonyfáit mutatják be január 3-ig.

Kép-Plasztikák Debrecenben A Mű-Terem Galériában Wrábel Erzsébet képzőművész képei láthatóak december 30-ig.

Baranyai(b)András:Empaty-teszt
Baranyai(b)András:Empathyteszt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.