Néző az asztalon

Szoba, konyha, nézőtér: a csináld magad színház hozzávalói. Az hagyján, hogy színház az egész világ, na de hogy kerül a néző a konyhaasztalra? Hát csak úgy, hogy a lakásszínházban a jobb helyek a kanapén meg a fotelben gyorsan elfogynak.

Nyilván a kényszernek is volt és van szerepe abban, ha az ember a saját lakásából és lakásában csinál színházat. Régen azért, mert a diktált kultúrpolitikától nem lehetett kicsit se elhajlani, ma meg főleg azért, mert a sok eszkimóra kevés fóka jut: szerződés híján nem mindenki tud kőszínházban játszani. Vagy csak nem akar?

Vasvári Emese jut eszembe, aki néhány éve Király utcai lakásában izgalmas előadásokkal rukkolt elő. Kedvencem fapados Euripidésze volt: a nappali fala mentén fenyőből ácsolt padon szorongtak az antik hősök. Persze ha lakásszínház, akkor mindenekelőtt Halász Péter. Három évtizeddel ezelőtti Dohány utcai akcióiról többen hallottak, mint ahányan látták őket. Mindjárt négy éve, hogy Halász nincs velünk, s már annak is kettő, hogy Dusa Ödön nem invitál többé Egyszemélyes Magány Színházába.

A jól ismert színházi helyzet szigora feloldódik, hiszen néző és színész – ha akarja, ha nem – szokatlanul intim közelségbe kerül. Az előbbi a veleszületett leselkedési vágyát elégítheti ki az idegen lakásba telepedve, az utóbbinak meg muszáj őszintén megszólalnia: a hazugságnak szó szerint nem jut hely.

Hogy a lakásszínház nem is esik olyan messzire a hagyományostól, bizonyítja az október óta a Vígszínház tőszomszédságában játszott Szent István krt. 12. című kétszer félórás lakásszínházi kísérlet. Ehhez hasonlóan a fiatalság, bolondság, szerelem témái körül mozog a Kárpáti Péter által írt és rendezett Szörprájzparti is. Ebben Nagy Zsolt kitartóan bolyong szerető és feleség, no meg az őt körülvevő nézők között. Nekik egyébként ajánlatos valami attrakcióval készülniük, ha csak nem akarják, hogy a házigazda Nyúl vegzálja őket. Hogy hol? Hát valahol az Astoria mellett, a titkos lakásban.

Top 5

Harminchárom változat Haydn-koponyára

Esterházy Péter önrefl ektív, fájdalmasan groteszk szövegének és Haydn zenéjének találkozása december 18-án este hétkor a Bárka Színház Vívótermében.

Rádiószínpad a Sanyi és Aranka Színházban

Korányi Tamás „Valami eltört, valami elszakadt…” című rádiószínpada december 18-án este héttől a IX. kerületi Mátyás utcában.

Kabaré Székesfehérváron A klasszikus musicalt december 18-án este hétkor mutatják be a Vörösmarty Színházban.

Csongor és Tünde Szegeden Vörösmarty színjátékát öt részben Bodolay Géza rendezésében láthatják a nézők december 18-án este héttől.

Mégis, kinek az élete?

„Miközben azt figyeljük, hogy valaki azért küzd, hogy meghalhasson, mi magunk beleszeretünk az életbe.” Rudolf Péter, Bálint András, Nagy-Kálózy Eszter és Oroszlán Szonja főszereplésével a Centrál Színházban december 20-án.

Színház a lakásban
Színház a lakásban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.