Ma esti Sétány

A Neil Young Sétány nem a Dvorákról elnevezett környékén pihen a Városligetben, de nem is valami felkapott belvár sétálóutcácska, ahol így december közepén fázósan bújnak össze a szerelmesek, vagy ahol didergő nagymamák kajtatnak ajándék után, néha tarháló hajléktalanoknak ütközve, forralt bort kortyoló, mi tagadás, már kora délután is kissé ittas külföldiek gajdolását hallgatva.

A Neil Young Sétányt hiába keresnénk a GPS-ek térképszoftvereiben, a legvagányabb pesti taxis is csak nézne bután, ha bemondanánk a desztinációt. A Neil Young Sétányt lemezeken lehet megtalálni ugyanis.

Neil Youngot talán senkinek sem kell bemutatni: őt is, mint annyi kortársát, Woodstock tette igazán naggyá, a Crosby, Stills, Nash & Young tagjaként a legendás feszten szerzett magának lelkes híveket, ahogy az egy igazi XX. századi zenészlegendától elvárható, ugye. A Neil Young Sétány pedig egy afféle tribute-zenekar, ez sem újdonság, kínál ilyeneket a haza szép számmal. Csakhogy a NYS mégis más, mégis egész más.

Noha Neil Young dalait játszszák, ízig-vérig magyar produkció a NYS, köszönhetően az együttes tagjainak. Például Huzella Péter énekes-zeneszerzőnek, akit a legtöbben talán a Kalákából ismerhetnek, amelynek 1995-ig volt tagja, vagy mondjuk a Zenegérből, az ezredforduló környéki legjobb gyerekműsorból, esetleg a Kolibriből, ahol Zalán Tibor költővel közösen írt balladáit adja elő olykor. Vagy mondjuk Rátóti Zoltánnak, a Nemzeti Színház művészének, színész-rendezőnek, akit megint csak nem kell bemutatni. A Neil Young Sétány tagja még Tóth István is, aki volt gyerekszínész, játszott Ruszt József társulatában, színházalapító volt Zalaegerszegen, színházi zeneszerzőként is exponálta magát, foglalkozott lovasíjászattal, sőt íjgyártással is, és persze zenél, zenél, zenél. Ők hárman adják elő Neil Young dalait. Magyarul. Az Omega egykori szövegírója, Sülyi Péter szövegíródramaturg-rendező adott sajátos és egyben varázslatos pannonkaraktert a világszerte ismert szongoknak. Eddig két lemez tanúskodik erről.

És jó pár koncert. A legközelebbi december 18-án hétkor lesz a Komédiumban. A taxisok idegeit kímélendő, Neil Young Sétány helyett inkább csak annyit mondjunk: V. kerület, Tüköry utca 5.

Top 5

A Debreceni Filharmonikus Zenekar hangversenye a debreceni Kölcsey Központban 20-án este fél nyolckor.

Bevándorló Budapest 20-án, vasárnap a Gödörben. Afrikai dobbemutató, kínai, libanoni és balinéz táncok, M' bay, Zhang Yu, az Effendi Társulat, Busa, Sena, Ozon, egyéb. Kötelező multikulti.

Szakcsi Lakatos Béla teszi otthagyhatatlanná az Alcatrazt 21-én, hétfő este. Semmi zenekar, semmi felhajtás, semmi fakszni: a hazai dzsessz egyik legkiválóbb képviselője + egy zongora.

Händel: Messiás.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenye a Művészetek Palotájában 22-én kedden este fél hétkor.

Egri János, Pintér Péter és Cseh Balázs nagyon friss triója lép fel 23-án szerdán este kilenckor a WineBarban (Budapest V., Hercegprímás u. 8.).

Huzella, Rátóti, Tóth
Huzella, Rátóti, Tóth
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.