Anya nyaka

Levelet kaptam a minap, egy régóta kanyargó kör e-mailt. Feladója a dévai Szent Ferenc Alapítvány motorja, Böjte Csaba volt. A ferences rendi szerzetes egy történetet mesél el a tavalyi karácsonyról, amikor három, náluk nevelkedő gyereket hajléktalan szüleikhez engedtek haza ünnepelni.

A családi fészek, ahová a három kisgyerek hazavágyott, egy kétségbeesett anyukából, egy tanácstalan apukából, meg egy villany és fűtés nélküli, szerelőaknás garázsból állt. Itt húzták meg magukat átmenetileg a szülők. Amikor Böjte Csaba meglátta az egy szem nyirkos ágyon kuporgó családot, vissza akarta vinni a kicsiket a dévai otthonba: meleg vízben fürdeni, kalácsot enni, csillagszórót nézni. Erre az egyik anyjába csimpaszkodó kölyök megszólalt: Nem ünnepelhetnénk mégis inkább itthon, anyukámékkal?

A szerzetes mindössze annyit üzent ezzel a levéllel a hetedhét határban élő szülőknek, hogy a csemetéiknek legkevésbé a talicskaszám eléjük hordott tárgyakra van szükségük. Mennyivel inkább az anyjuk meleg nyakára, amit olyan jól át lehet kulcsolni.

A józsefvárosi Bárka Színház most azokra a gyerekekre koncentrál, akiknek többnyire sem játékból, sem programból nem jut elég: az Oltalom Egyesület és a Menhely Alapítvány segítségével megtalált hátrányos helyzetű kerületi óvodásokra és iskolásokra. December 20-án senkinek sem kell a Bárkába jegyet váltania, aki karácsonyi ünnepségükön kézműveskedni szeretne vagy a Makám együttes interaktív koncertjére, A vakond várára kíváncsi. Délelőtt fél tizenkettőre megérkezik az Üllői útra Kamilla-Karamella és Fogas bohóc, délután fél kettőre pedig szupervicces frontemberével, Buda Gáborral az Alma együttes. Ők a Ládafia Bábszínháznak, egész pontosan Nyakiglábnak, Csupahájnak és Málészájnak adják a színpadot. Aki pedig úgy érzi, náluk több jut karácsonyra a legszegényebbeknél, indulás előtt dobálja be egy szatyorba gyermeke megunt játékait, könyveit, sportszereit. A Bárka ígéri, az ajándékok oda jutnak majd el, ahol a legjobban örülnek nekik.

Top 5

Meseváros december 23-ig a Kossuth téren

A Mikulás-házban személyesen a Mikulás és Mikulás-vonat, tűzzsonglőrök bemutatója várja az érdeklődőket, akik a népi hangszerekkel is megismerkedhetnek.

Betlehemezés és adventi játszó a Zselicben

December 19-én és 20-án bemutatófejés, kenyérsütés, gyertya-mécses készítés, angyalkakészítés és tüzesgolyó-hajítás vár mindenkit a patcai Katica-tanyán.

Karácsonyi Kalákakoncert

A zenekar Szabad-e bejönni betlehemmel? címmel december 19-én délután négykor játszik a XVII. kerületi Gózon Gyula Kamaraszínházban.

Tündérbál a Millenárison

Az előadásban a mesevilág klasszikus figurái, a romantikus zeneirodalom remekei kíséretében jelennek meg december 19-én délelőtt 11-kor.

Barangolás a Vadasparkban

December 23-án reggel 8-tól nyomkereső kalandtúra az állatok között, szarvasetetés, körjátékok a teremben, rénszarvasos szalvétatartó-készítés vár mindenkit.

Mikulás ünnepség az Alma együttessel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.