Esterházyval ér véget pénteken a Haydn-év

Százharmincnyolc program (koncert, kiállítás, konferencia) tizenöt város harminchat helyszínén, több mint harmincnyolcezer látogató – ez a 274 millió forintból megvalósított Haydn-év gyorsmérlege.

A zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából megrendezett országos eseménysorozat egyik célja Fertőd-Eszterháza turisztikai jelentőségének növelése volt – a statisztikák szerint idén a kastély koncertjeit 75 százalékkal többen látogatták, mint egy évvel korábban.

A Haydn-év zárásának apropóján tegnap rendezett sajtótájékoztatón elhangzott: sikerült új rétegeket is megszólítani. A Csokikoncerteken 4000 óvodás vett részt, a crossoverkoncertekkel pedig, köszönhetően annak, hogy dzsessz- és népzenészek, valamint a könnyűzenei műfajok képviselői játszottak Haydnt, a fiatalok figyelmét sikerült felkelteni a zeneszerző és a klas szikus zene iránt.

Az emlékév pénteken ér véget: ekkor mutatják be Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn koponyára című darabját a Bárka Színházban.

Azonban több program az emlékév elmúltával is folytatódik: a Művészetek Palotájában 2010 januárja ismét A Teremtés című oratóriummal indul, a Klassz MR3 Fesztivált jövőre is megrendezik az ausztriai Kismartonnal közösen, mint ahogy velük együttműködve szerveznek programokat a 2011-es Liszt-évben is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.