Ad6na

Egy tele tolltartóval vagy egy doboz szaloncukorral szebbé tenni valaki életét: "csak" ennyit szeretne a honlap, amelyet Csiby Éva álmodott meg.

Úgy látom, neked negyvenhármas a lábad! - szólt oda egy férfinak a bridzsversenyen. Ő döbbenten nézett, mire Csiby Éva magyarázni kezdte: írt egy nő, a férjének teljesen elkopott az egyetlen pár cipője, és nem tud elmenni dolgozni. Látogass el az ad6kap6.hu oldalra, és ajándékozz neki egy pár cipőt, a szekrényedben biztosan találsz olyat, amit nem hordasz!

Eleinte az iwiwen noszogatta Éva az ismerőseit: kotorják már ki a garázsukat, hátha felesleges dolgokra bukkannak. Annyi aprósággal segíthetnének az emberek, és olyan nehéz rávenni őket erre.

"Sziasztok! Szeretnék kérni két kisunokámnak karácsonyi gyertyákat, ha valakinek akad felesleg. Nem baj, ha már meg volt gyújtva."

A legképtelenebb dolgok is megtörténnek a honlapon. Egy kisfiú, aki szeretne egy tele tolltartót. Egy nő, aki felajánlja a fazekát egy karton tartós tejért. Akad, aki egy doboz szaloncukorért vagy egy kis műfenyőért adná oda valamijét. A háromgyerekes család, ahol a gyerekeknek nem tudnak ajándékot venni, és leírják mindegyikük egy-egy kívánságát. "Az a legszebb, hogy az emberek ráéreztek: ha lehet valahol kérni, nem hatalmas dolgokat kell kívánni. Le tudják írni, hogy nekik egy tele tolltartó is varázslat lenne" - meséli Csiby Éva. És más ez, mint egy segélyszervezetnek névtelenül odaadni valamit: itt pontosan tudjuk, kinek szereztünk örömet.

De csalódnia kellett. Eleinte azon aggódott: lehet-e elég embert találni, akik az ad6kap6-ra leírják, hogy szükségük van valamire. Kiderült, hogy nem ez a baj. Sokaknak, ha tudnak is az oldalról, eszük ágában sincs szaloncukrot, tolltartót vagy bármi mást küldeni. Éva azt tapasztalta, hogy a kevésbé szegény emberek segítik a szegényeket. Aki megtehetné, hogy otthon előkotorja a pincéből a műfenyőt vagy vehetne egyet a kínai piacon, rezzenéstelen arccal elmegy a probléma mellett. Ezért is vállalta az ad6kap6.hu csapata, hogy egyes esetekben az elajándékozandó tárgyakat - a tulajdonos útmutatásai alapján, annak nevében - szétosztja.

"Nagyon szeretnék egy ruhaszárítót, a miénk eltört, és a gyerekekre rengeteget kell mosnom. Szívesen felajánlok érte valamit, akinek nincs már rá szüksége, írjon, és megbeszéljük, mit tudok érte adni."

Gépgyártás-technológus: ez áll a diplomáján. Mindig is a matematika és a fizika vonzotta, s végül a gépészmérnöki karon kötött ki a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az édesapja a villamosmérnöki karon tanított; akadémikus, nemzetközi hírű tudós volt, a szobrát nemrég avatták fel a Műegyetemen. Mérnök a férje, illetve az egyik fia is - a másik a "kakukktojás", ő orvosnak készül. Az egyetem után Csiby Éva a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetbe ment dolgozni.

A rendszerváltás az ő életében is változást hozott. Gyesen volt, és egy ismerősétől igyekezett ellesni a külkereskedelem fortélyait. Amikor beütött a rendszerváltás, hirtelen leállt a cipők importja. Éva kézbe vette a dolgot (pontosabban félkézbe, mert a másikban a gyereke volt), és lebonyolította, amire később azt mondta valaki: ezt csinálta a Konsumexben egy egész emelet.

Felhívta egyszer a szállító, és megkérdezte, hogy mi a paritása az árunak? Mire gondolsz? - kérdezett vissza óvatosan. CIF vagy FOB? - szólt a pontosítás. Utánanézett, beletanult. Akárcsak az adhat-kaphat projektnél, itt is a közvetítők kihagyását célozta meg: az elsők között kereskedett közvetlenül távol-keleti gyárakkal. Ám néhány év múltán a kínaiak a cipőkereskedelemben is "átvették a hatalmat".

Nem maradt elfoglaltság nélkül, egyre aktívabban részt vett a családi élet szervezésében. Hozta-vitte a gyermekeit, mindenhol ott akart lenni, ahol ők is. Később a házuk építése foglalta le, ahol kiválóan kamatoztatta a műszaki tudását. Közvetlenül szerződtek a mesteremberekkel, akiken Csiby Éva kérte számon a munkát - egyszóval, ő volt a kivitelező.

S amikor a ház is felépült, azzal szembesült: mi lesz most? Sokat bridzsel, és néhány esztendeje jó adag energiát fordít golftudása csiszolására (Salzburgban egy ritka, kombinált bridzs- és golfversenyen lett a legjobb női játékos), de ezzel együtt is érezte, hogy hiányzik valami. A műszaki pályára ennyi év kihagyás után már nem akart visszatérni, és az eltartott feleségek unalmas életét sem akarta élni. Nem a megélhetésért akart kezdeni valamit magával - férje, Lakatos Péter a Videoton egyik tulajdonosa és vezetője.

"Ötvenhat évesen munkanélküli lettem, és még egyedül nevelem a középiskolás fiam. Sajnos most olyan helyzetbe kerültünk, hogy nincs kályhánk, és nemsokára itt a hideg. Kérném, ha lenne valaki, akinek feleslegessé vált és odaadná, nagyon örülnék neki."

A MikulásGyárat nagyon szeretik az emberek, mert ott látványosan lehet ajándékozni. Csiby Éva azt mondja, az ad6kap6.hu honlapon egész évben MikulásGyár van.

De kérni is tudni kell. Gyakran leírják, hogy nagy szegénységben élnek, sok gyereket nevelnek, ennyi és ennyi a villanyszámlájuk; aki tud, segítsen. Ilyenkor Éva levelet ír, és elmagyarázza, hogy általánosságban nem lehet embereken segíteni. Találjanak ki valamit, ami hiányzik az életükből! S amikor egy apuka megírta, hogy az egyik gyereke beteg, csak pépeset tud enni, és szüksége lenne egy mixerre - a mixer egyszercsak megérkezett.

Újabb fórumokat is keres Éva, ahol még több embert lehetne elérni. Gondolt már arra, hogy megkeres iskolaigazgatókat, építsék be valahogy az oktatásba a kezdeményezést. Mert ha egy budapesti gimnázium jól eleresztett diákja - aki már a hatodik farmernadrágját hordja, és az előző, amelyik kiment a divatból, a szekrénye alján fekszik - megért valamit az egészből, máris nyert vele. Az Egyesült Államokban az iskolák nevelési programjának része a társadalmi felelősség gyakorlása.

A nem teljesült kívánságok idehaza szomorúan sorakoznak a világhálón.

"Nagyon szeret a kislányom gyurmázni, azt szeretnék neki karácsonyra, mivel egyedül nevelem, és a munkahelyemet is elvesztettem, így nem tudok neki venni gyurmakészletet."

Aki megtehetné, hogy otthon előkotorja a pincéből a műfenyőt vagy vehetne egyet a kínai piacon, rezze- néstelen arccal elmegy a nélkülözők problémája mellett.

Csiby Éva azt tapasztalta, hogy a kevésbé szegény emberek segítik a szegényeket.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.