A régi szép kilencvenes évek...

Ha meg kellene tippelnünk a hazai zenei retrohullám kezdetét, azt mondanánk: Tímár Péter Csinibaba című filmje adta meg a kezdő lökést 1997-ben. Pontosabban az abban szereplő hatvanas évekbeli slágerek, amelyeket újrahangszereltek, így egyaránt kedvesek voltak a nosztalgiázó nagyszülőknek és a fiataloknak is, akik e dalokkal például Lovasi András révén ismerkedtek meg.

1998-ban elindult a Sláger Rádió, akkor még csak a hatvanas-hetvenes évek nagy slágereivel, és ahhoz sem kellett sok idő, hogy a diszkók legfelkapottabb felvételei közé tartozzon a Zoltán Erika, vagy épp a Neoton slágereiből készített egyveleg. A kétezres évek közepén a Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb helyszínévé a Táncdalfesztivál Sátor vált: huszonéves fiatalok tömege ropta évről évre Korda Györggyel és Klárikával, a Dolly Roll-lal, Csepregi Évával vagy Zalatnay Saroltával.

Kasszasiker nosztalgiából
Kasszasiker nosztalgiából

Közben világszerte tombolt, és még ma is tart az újjáalakulási láz. Hirtelen évek, évtizedek óta inaktív zenészek érezték úgy, hogy nem tudtak mindent dalban elmondani, amikor még a csúcson voltak. Habár Freddy Mercury helyén Paul Rogesszel, de újra turnézni indult a Queen, dalaikból musical készült, nemrég új lemezt is készítettek. Két éve, majdnem harminc évvel feloszlása után a Led Zeppelin nyitotta meg London új csodaarénáját, az O2-t, a Pink Floyd pedig egy 2005-ös jótékonysági koncerttel állt be a sorba. Az egyik legújabb bejelentés: a néhány éve meghalt Maurice Gibb nélkül ugyan, de ismét koncertezni készül a Bee Gees. Közben stadionokat, arénákat töltenek meg olyan veterán csapatok és előadók, mint a Rolling Stones, a Deep Purple vagy Paul Anka.

A retroláz talán legmarkánsabb példája mégis az ABBA. Pár éve zajos sikert aratott a dalaikból készült Mamma mia! című musical a Broadwayn, amelyet nemzetközi turnéra is vittek, két éve pedig a belőle forgatott film lett kasszasiker világszerte. Fellépőruháikból, hangszereikből, emléktárgyaikból vándorkiállítás készült, Stockholmban állandó ABBA-múzeum létrehozását tervezik. Dalaikat ma is játszszák a rádiók, és számos ABBA-emlékzenekar járja a világot - Agnetha és Anni-Frid ugyanis ellenáll a világtrendnek, és hallani sem akar az újraalakulásról.

De tény, hogy immár több diszkóban a kilencvenes évek slágereit is a retró körébe sorolják, és ennek megfelelően az akkor csúcson lévő együttesek is sorra perdülnek elő a nagy bejelentéssel: újra összeállunk! Ilyen volt a tizenöt éven át semmi életjelet nem adó Guns ’n’ Roses, amely három éve kezdett újra koncertezni, vagy a kilencvenes évek elején a fiúbandák divatját elindító New Kids On The Block, amelynek tagjai tavaly fedezték fel magukban ismét a zenélés utáni olthatatlan vágyat.

Ami minket illet, pár éve hatalmas stadionkoncerten egyesült újra a Neoton Família, amelynek dalaiból idén nyáron már musical is készült. Tavaly újra színre lépett az R-Go, idén összeállt néhány koncertre a Kontroll Csoport, a múlt hónapban tette meg a bejelentést a Napoleon Boulevard, és épp mostanában került a boltokba az Első Emelet második best of DVD-je. Még a Magyar Televízió is szép sikert köszönhet a trendnek: megesett, hogy a régi nagy slágerekre építő Csináljuk a fesztivált! című műsort több mint egymillió felnőtt nézte péntek este.

A retroláznak azonban létezik egy másik ága is: jó néhány mai fiatal nyúlik vissza akár a múlt század elejének zenéjéhez, és alkot a segítségével valami mait. Michael Bublé a kétezres évek elején tört be a popzenészek élvonalába: akár egészen új slágereket, valamint régi örökzöldeket énekel swinges, sanzonos stílusban. Itthon Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar bő fél évtizede játssza az ötvenes-hatvanas évek slágereit, természetesen a külsőségekben is a korszakhoz igazodva - az együttes már öt lemezt adott ki. A nemrég átalakult Cotton Club Singers is azzal lett ismert, hogy Sinatra-, Abba-, vagy épp régi mozifilmek slágereit dolgozta fel swingben. Többen készítettek már Karády-estet, -lemezt (Szalóki Ági, Kapócs Zsóka), a szintén a múlt század első felének zenéit mai módon feldolgozó Budapest Bár pedig nemrég adta ki második, dupla albumát - nem sokkal azután, hogy az első bearanyozódott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.