Jakupcsek harisnyaszámlái

Most teljesen korszerűtlenné tesz engem – mondja Jakupcsek Gabriella. – A könyvtár mint háttér, a múlt. A fiatalok számára mindenképpen. Közülük, aki sokat olvas, nem tud kommunikálni a többiekkel.

Közülük, aki sokat olvas, nem tud kommunikálni a többiekkel. Valamikor a társaságban szégyen volt bizonyos könyveket nem olvasni. Ma a könyvben olvasottak nem részei a közös nyelvnek. Mit érek el vele, ha meglátnak a könyvek között? Azt gondolják majd, hogy okoskodni akarok. Hülye tyúk, mondják, csak intellektuálisnak akar látszani.

Jakupcsek Gabriella
Jakupcsek Gabriella

Márpedig a masszív könyvespolcnak kitüntetett szerepe van a lakásban. A nappali közepén foglal helyet, a hosszú ebédlőasztal mellett. – Amikor a válásunk volt Máté Gáborral, mindent viszonylag simán elosztottunk, csak a könyvekkel volt probléma – meséli. – Hoztam magammal egypár könyvet, de a gyűjtemény nagy része az Egyetemi Nyomdát vezető nagyapjától származott. Nagyvonalúságát mutatja, hogy végül nálam maradt a könyvtár, teli értékes régi kötetekkel, sok-sok dedikált példánnyal. Azt akarta, hogy a két fiunk ugyanabban a környezetben nőjön föl, amiben ő.

Azóta már elvitték magukkal a „saját részüket”, és minden évben listát köröztetnek a családban, milyen könyveket szeretnének megkapni karácsonyra.

Itt van viszont Emma Róza, a műsorvezető most egyéves kislánya, akinek máris saját könyvtára van. Legkedvesebb képeskönyve a polcon lakik, onnan kerül le, hogy a már széteső lapokat újra és újra átböngéssze.

Állandónak látszik a könyvek helye, de időnként átrendeződnek a polcok. Nemcsak azért, mert a leporolás után évente kétszer nem sikerül az eredeti rendet visszaállítani. Hanem mert a Story TV-s műsoraihoz olvasott kötetek egy helyre kerülnek. Most például a férfi-női szerepcseréről szóló beszélgetéshez szociológiai, pszichológiai műveket kell átlapoznia. – Ez is régi vágású dolog – jegyzi meg. – A műsornak pörögnie kell, gyors váltásokkal fenntartania a figyelmet.

Polcfigyelő

Könyvjelzők buknak ki a lapok közül: réges-régi harisnyaszámla, jegyzet, képeslap. Milyen élmény lesz annak, aki húsz-harminc év múlva megtalálja!

A polcot a kézikönyvek, régi lexikonok és értékes sorozatok foglalják le. A regények az alagsori raktárszerűségben sorakoznak.

Olvas mai szerzőt, Esterházyt, Coelhót, de a régi modernek maradtak a kedvencei: Jack Kerouac és Mándy Iván.

Küldje be!

Saját könyvtárával kapcsolatos egyéni ötleteit, hasznos tanácsait ossza meg velünk, és töltse fel a www.nol.hu/magazin címre!

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.