Pillanatmúzeum

Van abban valami felemelő, ha az ember régi fényképek között böngészhet: legyenek a nagyszülők féltve őrzött, kizárólag felnőttek jelenlétében felnyitható szúette fadobozai, bolhapiacok szamárfüles borítékjai, vagy éppen a Szajna-parti könyvárusok megroggyant papírdobozai.

Ilyenkor mindig kerül titkos kedvenc a fekete-fehér felvételeken, duzzogó rokon kisfiú a századelőről, frakkban házasodó dédszülő vagy egy ismerősen mosolygó bőrsapkás pilóta-idegen. A fantázia azonnal megmozdul, kerül történet a véletlenül nyert szereplők köré, aztán kissé szégyenlősen, mint aki illetéktelenül lesett be egy titokba, visszacsúsztatjuk helyükre a képeket.

Széman Richárd bátrabb. Először is fogja a régi negatívokat, fényképeket, emléktörmelékeket, amelyeket ő is csak a padláson veszteglő utazóládából, a diófa komódból, helytörténeti keresgélésből, antikváriumok mélyéről halászott. Aztán a varázslók nyugalmával hozzájuk adagolja több évtizedes dokumentumfotográfu si múltjának kíváncsiskodásait, ellesett pillanatait. Aztán ezek ke verékéből végül sajátos világ születik: ahol bajuszos ex-cirkuszigazgató a távoli holdon mereng, ahol a kopott fenyvesben bicikliző úrnak tangóharmonikás hölgy muzsikál, ahol a mezőn piknikezők közé váratlanul mellényes fiatalember érkezik, hogy fekvőtámaszba lendüljön a pergett festékű pad támláján. Bátorságát fi togtatva, a teremtő példamutatásával, maga az alkotó is besétál rejtélyes világába, hogy egy képzeletbeli összekacsintás erejéig, sötét úszószemüvegben a várárok vízéből bukkanjon elő.

Dokumitológia, határozza meg a tudományos besorolások egzaktságával Széman a Mai Manó Galériában látható összeállításának megbarnult, helyenként színbe mártott miliőjét. A múlt különböző rétegeiből kibányászott pillanatok univerzuma, teszi hozzá. Egységbe rendezett tér, fény és idő.

Dokumitológia

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Széman Richárd kiállítása a Mai Manó Házban december 10-től látható.

Top 5

1. Párbeszéd

Soós Tamás, a művész és Antal Péter, a gyűjtő kiállítása: monokróm festmények, antik tárgyak és fotók a Budapest Kiállítóteremben.

2. Akt, csajok a Várfok Galériában

A január 9-ig látható csoportos képzőművészeti kiállítás témája a női akt.

3. Insomnia – Giricz Máté kiállítása

A klasszikus avantgárd tradíciók szellemében a Neon Galériában.

4. Színes árnyék a Klebelsberg Kultúrkúrián

Borkás Dorka üvegművész fotókiállítása január 4-ig tart nyitva.

5. 100 éves a magyar repülés

A centenáriumot március elsejéig ünneplik a Pataky Galéria kiállításán.

Buborék
Buborék
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.