Jé, mozog a Protapopov!

"Jégre visszük a színházat, és a jégrevüt átültetjük a színház falai közé", hangzik a társulat jelmondata.

A hatvanas évek közepén jártunk, a kor szokásának megfelelően díványon, hokedliken ücsörgött a ház apraja-nagyja, és bámulta T. bácsi Tavasz márkájú televízióját. Mozog a Protapopov, mondta Ilonka néni elgondolkodva. Persze, hogy mozog, magyarázta T. bácsi, és elektromos jelekről, elektromágneses sugárzásról, egyebekről beszélt. Jó, jó, legyintett türelmetlenül Ilonka néni. Eztet értem. Csak aztat nem értem, hogy’ mozog a Protapopov…

Akkoriban a műkorcsolya mifelénk (főleg a televíziós közvetítések jóvoltából) igazán különleges sportág volt, csoda-e, ha megalakult a Magyar Jégrevü és a Nemzeti Sportcsarnok befedett udvarán működő Jégszínház is. 1965-ben aztán megszűnt mindez, maradtak a csábító híradások arról, hogy az átkos Nyugaton, a híres korcsolyázók, pályafutásuk végén jégrevükbe, jégszínházakba igyekeznek, hogy aprópénzre váltsák tudásukat, és nem mellesleg igencsak káprázatos előadásokat produkáljanak.

Bő évtizede ismét megjelentek a jeges műsorok mifelénk is, hol a cirkusz porondján, hol sportcsarnokokban láthattunk jégrevüket. Alakult aztán jeges színház is, igaz, csak alkalmi játszóhelyeken mutatkozott be, állandót csak most sikerült szereznie.

A Nemzeti Jégszínház társulata az Istvánmezei úton található Récsei Center Galéria szintjén lelt otthonra. A Nemzeti Jégszínház azt tervezi: a jövőben a teljes színházi szezonban működik majd. „Jégre viszszük a színházat, és a jégrevüt átültetjük a színház falai közé”, hangzik a társulat jelmondata, s hogy a művészek mindezt milyen sikerrel teszik, azt a következő napokban, hetekben a Diótörő című darabban érhetjük tetten. Látható lesz aztán a Pinocchio és a Csipkerózsika című jégmese is, mindebből elég világos: a korcsolyázószínház célközönsége a gyerek. Aki szereti a mesét, képes nagyokat ámuldozni a korcsolyázó színészeken, aki feltétel nélkül adja át magát a varázslatnak még akkor is, ha pontosan tudja, hogyan mozog a Protapopov.

Top 5

1. West Side Story Kaposváron

Bernstein klasszikusát december 11­én mutatja be a Csiky Gergely Színház.

2. Fatum (végzet) a Mu Színházban

Ágens darabját Gergye Krisztián koreográfiájával december 12­én mutatják be a Mu Színház Nagyszínpadán.

3. Zsótér Hamletje

Zsótér Sándor válaszát(?), töprengéseit(?) tükrözi Shakespeare Hamletje a József Attila Színházban. Premier decemberi 12­én.

4. Tündér Lala a Kolibriben

Szabó Magda klasszikus meséjét tündérek és emberek, színészek és bábok együtt mesélik el december 13­án délelőtt 10­kor.

5. Közjáték Vichyben Miskolcon

Arthur Miller színművét Balikó Tamás rendezésében mutatja be december 17­én a Miskolci Nemzeti Színház.

Diót törnek jégen
Diót törnek jégen, jégszínház,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.