Télízű csokoládé

Nem véletlen, hogy borongós időben sokkal több csokoládét fogyasztunk. Különösen az étcsokoládék hatnak pozitívan hangulatunkra. A felszabaduló boldogsághormonok hatására kellemes érzés járja át testünket, koffeintartalma növeli teljesítményünket, és nem mellékes afrodiziákumjellege sem.

Ünnepekre ajánljuk a narancsosszegfűszeges és a karácsonyi fűszerekkel ízesített édességeket. A belga speculaas és kruident fűszerkeverék felhasználásával – amelyek fahéjat, gyömbért, szegfűszeget és szerecsendiót egyaránt tartalmaznak – szilvás-cherrysmarcipános variációkat készített Bilák Imre mestercukrász.

A csokikészítés fortélyait Hollandiában és Belgiumban tanulta, de ma már újabb és újabb ízvariációkat alkot maga is. Nyolcvan-kilencvenféle fűszeres praliné szerepel kínálatában.

Minimum 55% kakaótartalmú belga csokoládéval dolgozik, amelyhez szárított és zöld fűszereket, magokat, sajtokat és alkoholokat kever. Bonbonjait kézzel formázza és ínycsiklandóan díszíti. Így születnek a mákkal megszórt, hengerforma feketeborsos pralinék, a fehér gömb formájú fahéjas fehér csokik, a levendulafőzettel készült csokimasnik. Ha idegesek vagyunk, válasszuk a narancsvirágos csokit, ha levertnek érezzük magunkat, akkor az ámbrával fűszerezettet, téli hidegben a chilis-tequilás bonbont.

Az Azték Choxolat (V. ker., Károly krt. 22.) karácsonyi különlegességei a virág- és növényízesítésű mini táblás csokoládék. A levendulás, jázminos, rozmaringos, rózsás csokikra szórt aszalt barack, fenyőmag, kakaóbabtörek, rózsaszirom látványra is ínycsiklandó.

A Csokissimóban (XII. ker., Kiss János altábornagy u. 80/A) a savanykás ízvilág dominál. Sztár a vilmoskörtés-kecskesajtos és a mogyoróval megszórt wasabis csokibonbon.

Szentendrén az Édeni Édességek (Dumtsa Jenő utca 9.) specialitásai a marcipános, kamillás pralinék, de megtalálható itt a mézkaramelles bonbon fekete szezámmaggal és gyömbérrel, vagy merészebbeknek chilivel.

A Noir ChocoBarban (VI.ker., Hegedű utca 6.) alkoholos csokikoktélokat próbálhatunk ki, a Fehérvári úti Kocka Cukrászda pedig kimondottan fűszeres forró csokikkal vár. A chilis, narancsos, mézes fűszerek mellett 60 gramm belga csokoládé kerül egy pohár forró csokiba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.