A vonó becsülete

Úgy táncoljanak, ahogy ő fütyül. Vagy inkább fordítva: úgy fütyüljenek, ahogy ő táncol.

Azon gondolkodom, láttam-hallottam-e valaha is úgy a Brahms Hegedűversenyt, hogy nem volt karmester a zenekar élén. De nem kell sokáig gondolkodni: soha. A zene túl bonyolult, szerteágazó, kényes, be kell állítani az arányokat nemcsak a zenekaron belül, de a zenekar és a szólista között is. El kell valahogy érni, hogy hallja az ember a magányos hegedűst, pedig mögötte még vagy tizenöten hegedülnek. Plusz brácsák, csellók, nagybőgők, fafúvók, rézfúvók, ütőhangszerek.

Egyébként is: miért mondanánk le a karmesterről? Ő a zenebirodalom feje, esetenként csodálatos diktátora, aki elérte, hogy neki már egyáltalán nem is kell zenélnie, az is elég, ha baráti vagy terrorista módszerekkel, meggyőzéssel vagy hatalmi szóval ráveszi a többieket: úgy táncoljanak, ahogy ő fütyül. Vagy inkább fordítva: úgy fütyüljenek, ahogy ő táncol.

Valamit azért változott a világ. Egyre több a vezénylő hangszeres, amit sokan (főleg a hivatásos karmesterek) némi aggodalommal figyelnek, de az biztos, hogy a közönség számára megnyugtató a jelenség. A karmesterségben mégis mindig van valami hókuszpókusz, és nem csak a varázspálca miatt. Ilyenkor viszont tisztázódnak az erőviszonyok: a karmester a legjobb zenész a csapatban.

Thomas Zehetmair mindenesetre nagyszerű muzsikus. Nehéz követni a pályáját, mert szereti a különleges fordulatokat: miután elindult szólóhegedűsi pályafutása, gyorsan alapított egy vonósnégyest. Kamaramuzsikusként is járt már Budapesten, számomra életre szóló élmény volt a Mozart-fuvolanégyes, amit játszottak. Aztán lett belőle karmester, így is láthattuk, emlékszem, amikor egy egész Zeneakadémia csodálkozott a zenekarral játszott ráadásszámon: gyönyörű zene, és senkinek fogalma sem volt, hogy mit hallottunk. Egyedül a hihetetlen tudású zenetörténész, Virány Gábor, tudta azonnal: Weber C-dúr szimfóniájának 3. tétele volt a ráadás.

Most pedig újra Thomas Zehetmair, megint valami különös dolog, a teljes zeneirodalom legnagyobb, legsúlyosabb darabja, a Brahms-koncert, és miközben Zehetmair hallgatja a szólót a legközelebbről, öt centire a fejétől, még arra is lesz ereje és figyelme, hogy a zenekart is hallgassa, irányítsa, vezényelje. És még csak nem is a saját zenekarát, hanem a Nemzeti Filharmonikusokat. Van mire készülődnünk.

December 10., 19.30

A Nemzeti Filmharmonikus zenekar hangversenye a Művészetek Palotájában.

Top 5

1. Ragtime gyerekeknek. A Budapest Ragtime Band koncert gyereknek 5-én délután háromkor az Óbudai Társaskörben.

2. Hobo a Millenárison Földes László a Millenáris Teátrumban mutatja be Circus Hungaricus című szólóalbumát 5-én este fél kilenckor. A koncerten vendégként fellép Rúzsa Magdi is.

3. JazzBeszéd Miskolcon. Csepregi Gyula szaxofonművész zenélős talkshow-jában Winand Gábort és a Magyarországon élő kubai énekesnőt, Elsa Wallet látja vendégül december 9-én este hétkor a Művészetek Házában.

4. Ránki Dezső zongoraestje Bartók, Debussy és Liszt művei december 9-én este fél nyolctól a Művészetek Palotájában.

5. Szakcsi a Jazzgödörben. A Szakcsi Lakatos Béla Trió december 9-én este kilenckor koncertezik a Gödör Klubban.

Thomas Zehetmair
Thomas Zehetmair
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.