Cézanne reggelire

– Jövő májustól négy hónapig zárva tart a Szépművészeti Múzeum – jelentette be a tegnap reggeli sajtóbeszélgetésen az intézmény december elsejei hatállyal, öt évre újra kinevezett főigazgatója, Baán László.

A jövő májusban induló, a múzeumot föld alatti terekkel gazdagító bővítési munkák miatt a szünet idejére már gondoskodtak arról, hogy a képek ne a látogatóktól elzárva porosodjanak. A párizsi Louvre-ban tavaly rendezett önálló, grafikai bemutatkozás után erre a „holtidőre” most Moszkvába, a Puskin Múzeumba küldik a hazai anyag legjavát, főként régi mesterek munkáit. Cserébe, előlegként viszont 2010. január 28-tól látható egy komoly válogatás –Degas-tól Picassóig címmel – a Puskin gyűjteményéből. Az ötvenöt remekmű egy logisztikai csavarnak köszönhetően már két napja meg is érkezett a Hősök terére: a tárlat anyagát ugyanis a kölcsönzés korábbi helyszínéről, a svájci Martigny magánmúzeumából egyenesen ide szállították, így mindkét résztvevő spórolhatott a szokatlanul hosszú, majd’ két hónapos előzetes állomásoztatással.

A főigazgató a jövő évi kiállítások közül kiemelte továbbá a 2010. szeptember végén nyíló, főként a bécsi Albertinából érkező – Klimt-művekben is gazdag – szecessziós válogatást. (A gazdasági válság okán visszafogott kulturális kiadások ellenére a jövőre tervezett tárlatokra már elkészült a szponzori lista, az adakozókedvűek között új jelentkezők is akadnak.)

A jelenleg is szerveződő, 2011-es programok közül a főigazgató megemlítette a tervek szerint januárban nyíló – a komoly, saját kollekcióra támaszkodó – Lucas Cranach-kiállítást, az El Grecótól Rippl Rónaiig ívelő, Nemes Marcell gyűjtői tevékenységét bemutató tárlatot, illetve a júniustól látható, várhatóan a bővítés befejezését ünneplő Cézannenagykiállítást.

Az idei év egyik szenzációjaként említette Baán a múzeum régész szakembereinek vezetésével indult, sikeres egyiptomi ásatást, amelynek során különleges leletekre bukkant az angol kollégákkal együtt dolgozó magyar csapat. Ennél többet azonban egyelőre nem árulhatott el az ellahuni eredményekről, az ásatási vendégprotokoll szerint ugyanis meg kell várniuk, amíg a házigazda világgá kürtöli a szenzációt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.