Fapados kiadó - csinálj magadnak könyvet!

Az elektronikus könyv már nem újdonság. A világ nagy kiadói, például az Amazon, a Springer, a Wolter Kluwer vagy a Pearson Education régóta kínálnak ilyet az interneten. Először a tudományos-szakirodalmi tájékozódást forradalmasította e lehetőség, hiszen egy-egy szakterület közönsége gyorsan és könnyen hozzájut így az őt érdeklő - legfrissebb vagy akár nyomtatott formában már nem is kapható - művekhez. Itthon is főként a szakkönyvkiadás válsága és a terjesztés anomáliái indítottak el hasonló üzleti próbálkozásokat. A nemrég piacra lépett új internetes kiadó, a Fapadoskonyv.hu listáján azonban szépirodalom szerepel.

- Néhány hét alatt kortárs magyar írók sorával sikerült megállapodnunk. Már több mint 300 kötetünk van, és havi 40-50 új művel bővítjük a kínálatot - adja hírül Kőrössi P. József irodalmi vezető. A kiadó honlapján föltűnnek Csaplár Vilmos, Grendel Lajos, Horváth Péter, Jónás Tamás, Kelecsényi László és mások munkái. Újak és régebbiek egyaránt. Egyenként 500-800 forint közötti áron vásárolhatók meg, ennek fejében korlátlanul olvashatók az interneten, és egyszer kinyomtathatók. Akár könyvkészítés céljából is.

Ez utóbbi egyelőre unikum. A Fapadoskonyv.hu olyan programot használ, amellyel akár az otthoni nyomtatókban is A5-ös oldalakat és borítót lehet előállítani, ezeket összekapcsolva pedig - internetes kezelési útmutató alapján - könyvet készíthet az olvasó a hagyományos nyomdai termék árának harmadáért. Szerényebb kivitelűt ugyan, de könyvet. Mindenesetre jobban olvashatót, mint a hajdani Olcsó Könyvtár-sorozat apró kötetei voltak.

Nemcsak sajátos technikai megoldásnak tekinti ezt Farkas András, a vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője, hanem új könyvüzleti modellnek is. Egyszerre számít az olvasók kreativitására, és arra, hogy az olcsó csábító lehet. A hagyományos könyvszakmai technológiából a kiadó része így csak a szerkesztés és a tördelés. Nincs nyomdaszámla, raktározási és terjesztési költség. - Igaz, bevételi tervünk sincs egyelőre, hiszen előzmények híján nem tudjuk megbecsülni a várható forgalmat - teszi hozzá az ügyvezető. Az érdeklődést azért jellemzi, hogy már az első napokban több ezer látogatójuk volt.

A célközönséget firtató kérdésemre Kőrössi a diákságot, az értelmiséget és általában a "könyvfalókat" említi. Farkas szélesebb publikumra számít, több célcsoportra. Noha minőségi szépirodalommal nyitottak, a kiadó a későbbiekben igényes lektűröket, ismeretterjesztő, szórakoztató kiadványokat is kínál majd, reményeik szerint sokaknak.

Csaplár Vilmos, aki Igazságos Kádár János és Pénzt, de sokat! című regényével szerepel a kínálatban, az eddigi előnyöket megtoldja eggyel: a Fapados konyv.hu-val szerződő írók a hagyományos 7-8 helyett 15 százalék honort kapnak minden eladott példány után. Neki az amerikai autógyártás hőskorát juttatta eszébe az újfajta könyvkiadás. - Az akkori T-modell még nagyon hasonlított a hintóhoz. Minden technikai újdonság utal az elődjére: az elektronikus könyv is kötődik a papírverzióhoz. Lehet, hogy a papírt fokozatosan fölváltja az elektronikus olvasó. Vagy mégsem - fűzi hozzá, maga is kétkedőn.

A világhálón fél éve működő interkonyv.hu, a Typotex Kiadó oldala egy hagyományos könyvesbolt átlagos forgalmát produkálja - tájékoztatta lapunkat Votisky Zsuzsa, a vállalkozás vezetője. Elsősorban az informatikában jártas célközönség érdeklődését keltette fel eddig az oldal matematikai, informatikai és természettudományos kínálata. A jelenleg mintegy 130 címet tartalmazó webhelyről művek egyes fejezetei is letölthetők, a díjat oldalanként számítják fel. Szakkönyvek vásárolhatók a Mercator Stúdió uhu.hu oldalán, illetve szépirodalmi, gyerekirodalmi, műkedvelő munkák - egyelőre nem nagy számban - elérhetők a digitalia.hu és a digikonyv.hu site-ján. Az uhu.hu sajátos marketinget is alkalmaz: ingyenes elérhetőséget nyújt a Magyar Elektronikus Könyvtár (mek.oszk.hu) klasszikus és kortárs szépirodalmi műveihez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.