Neked írom a dalt! - III.

A múlt heti Nagyítóból megtudtuk, hogy a felnőtt lakosság 52 százaléka még soha nem járt zenei rendezvényen. Ez derült ki a Nemzeti Kulturális Alap megbízásából, a Szonda Ipsos által végzett zenei kutatásból. Most azt vizsgáljuk, hogy akik már legalább egyszer voltak ilyen eseményen, azok milyen szempontok alapján választanak zenei programot.

Nem meglepő, hogy legtöbben, 71 százaléknyian az előadó miatt döntenek egy-egy program meglátogatása mellett. Szinte ugyanennyien, 68 százaléknyian említették a zenei stílust is, mint döntésükben szerepet játszó tényezőt. A választást befolyásoló szempontok között a műsor 51 százalékponttal szerepel. A válaszadók 37-37 százaléka azt nyilatkozta, hogy az időpont, illetve, a rendezvény helyszíne, a rendezvénynek helyet adó intézmény (is) hatással van döntésére. A programot szervező irodát, vagy más intézményt 7 százaléknyian tartják olyan fontosnak, hogy az befolyással bír zenei programválasztásukra.

Akik voltak már valamilyen zenei programon, azok többnyire szabadtéri rendezvényeket, fesztiválokat látogatnak. A megkérdezettek 73 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt év folyamán járt szabadtéri rendezvényen. A különböző típusú vendéglátóhelyeket, éttermeket, kávéházakat, kocsmákat a válaszadók 44 százaléka említette meg, mint olyan helyszínt, ahol az elmúlt év során valamilyen zenei programon vett részt.

Megjegyzendő, hogy a zenefogyasztás tekintetében leggyakrabban említett közösségi helyszínek jelentős részben ingyenesek, vagy legalábbis nem számítanak fel külön díjat a zenei programban való részvételért. Másrészt ezeket a helyeket nem kizárólag csak zenéért keresik fel az emberek, hanem - akár a zenétől függetlenül -, más programok miatt, társasági életet élni, közösen ebédelni-vacsorázni stb.

Kultúrházban, művelődési otthonban rendezett zenei eseményen a válaszadók 37 százaléka vett részt. Oktatási intézményben 32 százalékuk, színházban 31 százalékuk részesült zenei élményben. Hangversenyteremben már csak a zenei programok résztvevőinek 15 százaléka volt az elmúlt évben, míg operában csupán 7 százaléknyian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.