Vuk 2-k kíméljenek!

Ma már aligha kell a rajzfilmek (jobban mondva: az animációs filmek) becsületéért a barikádra állva harcba szállni; köszöni szépen, az animáció éppen virágkorát éli, a hódolói leveleket kéretik az előadás után rózsacsokorba bújtatva az öltözőbe küldetni.

Az iparág csúcsteljesítményeinek számító Pixar-újdonságok rendre fel is tünedeznek a hazai mozikban is (gyorsan tegyük hozzá, hogy a Pixar nemcsak technikában, de mesemondásban is veri a mainstream mezőnyt), arról azonban, hogy mi minden zajlik a Hollywoodtól távol eső, füg getlen műhelyekben vagy akár a saját házunk táján, nem árt a felvilágosítás.

Épp ez a tájékoztatás (meg persze a minden tudományoskodástól mentes szórakoztatás) a célja az Anilogue 2009 Animációs Filmfesztiválnak, mely nemcsak nemzetközi tájékozottságával tűnik ki az osztódással szaporodó, kisebbnél-kisebb hazai fesztiválok közül, de azzal is, hogy Bécs városát is sikerült bevennie, tudniillik az Uránia és a Toldi mozi mellett két bécsi filmszínház is részt vesz a programban.

Ennél már csak azt érdemesebb tudni, hogy egy olyan fesztiválról van szó, mely két évvel ezelőtt a zsűrijében tudhatta Bill Plymptont, s csak a miheztartás végett, ez körülbelül akkora fegyvertény, mintha egy budapesti játékfilmes mustrán Jim Jarmusch vagy David Lynch elnökölne.

Az idei kínálatról meg azt kell tudni, hogy fő témája az animáció és a képregény kapcsolata, a nyitófilmet pedig olyan nevek teszik felettébb kívánatossá, mint Philip Seymour Hoffman és Toni Colette, ők kölcsönzik a hangjukat ugyanis a Mary and Max című ausztrál gyurmatagság kedves címszereplőinek. Hasonlóképpen gyurmagyanús bábokba, méghozzá a már nálunk is ismert Etgar Keret-novella hőseibe önt lelket az izraeli Tatia Rosenthal, akinek $9,99 című filmje ugyancsak látható az Anilogue-on.

A japán anime is visszatérő vendége a fesztiválnak; még jó, hisz animáció terén világhatalomról van szó, melyet az idén többek között Katajama Kazujosi és Rintaro képvisel.

Bár az NDK korántsem mondható animációs nagyhatalomnak, s csak nehezíti a dolgát, hogy már nem létezik, az egykori keményvonalas vezetés és az underground animációs kísérletek kapcsolata mindenképpen megért egy válogatást, akárcsak a Harvard legfrissebb vizsgafilmjei. Ezzel még korántsem értünk a fesztivál végére, de reméljük, sikerült rátalálniuk azokra az önkéntesekre, akiknek – így a tájékoztató – állhatatos munkája nélkül az Anilogue már évekkel ezelőtt lélektelen fantomfesztivállá vált volna. Hál’ istennek nem így történt.

Anilogue 2009 Animációs Filmfesztivál

Budapest, november 25–29.

Bécs, november 27.–december 3.

Top 5

1. Film: Az informátor!

A címben szereplő felkiáltójel fontos kellék, csakúgy, mint a rendező S. Soderbergh és a főszereplő M. Damon.

2. Film: Zombieland

A 2012-ben Woody Harrelson világvégét prédikált, ezúttal pedig zombit irt. Dolgos egy éve volt.

3. DVD: Egymillió dolláros agy

Michael Caine mint szemüveges anti-Bond egy szuperszámítógép és a kommunizmus ellenében 1967-ből.

4. DVD: Janisch Attiladíszdoboz

A rendező összes műve. Nagyfilmjei – Árnyék a havon, Hosszú alkony, Másnap –, rövidfilmjei és kimaradt részek.

5. DVD: Alkonytájt

A mozikban és aluljárókban dúló vámpírkultusz egy korai előfutára Kathryn Bigelow-tól.

Tatia Rosenthal filmje: $9,99
Tatia Rosenthal filmje: $9,99
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.