Tamás bátya álarca

November 27-én, pénteken közönségtalálkozó (angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással). Vezeti: Csáki Judit kritikus. Beszélgetőtársak: Tiit Ojasoo rendező és Ene-Liis Semper látványtervező.

Bajban van az ember. Lehet-e jót vagy rosszat mondani egy könyvről, amelyből – a Biblia után – a második legtöbb példányt adták el a világon?! Pedig Harriet Beecher Stowe nem is bízott benne, hogy az újságban megjelent negyven folytatás után könyvalakban is megveszik majd a Tamás bátya kunyhóját.

Tessék meggondolni: 1852–53-ban egyetlen év alatt háromszázezer példányban fogyott el. S már 1853-ban megjelent magyarul Irinyi József fordításában!

Állítólag Lincoln elnök találkozásukkor utalt rá, az írónőnek döntő szerepe volt az amerikai polgárháború kirobbantásában. Mindenesetre feltett szándéka volt, hogy szolgálja a rabszolgaság eltörlésének nemes ügyét. Csak hát az irányregények ritkán szoktak magas művészi színvonalat megcélozni.

Kérdés, hogy az iránydrámákkal, irányelőadásokkal mi a helyzet. 27-én és 28-án Kortárs Drámafesztivál keretében az észt NO99 Színház „emberi jogi” céllal adja elő az amerikai regény színpadi változatát.

De sírós-vigaszos bemutatóra azért nem lehet számítani. A stilizált díszletek között a színészek barna bőr álarccal elevenítik föl a négerkérdés sztereotípiáit. (A darabot észtül adják elő, magyar felirattal.)

A világjáró társulat neve abból adódik, hogy első előadásukat elnevezték kilencvenkilencediknek, és azóta minden következő eggyel (időnként féllel) kisebb sorszámot kap.

Eddig többek között játszották az Übü király, A hét szamuráj, a Sztalker, a Sirály, A szarvasvadász, a Rambo, a Macbeth feldolgozását. A Tamás bátya kunyhója a NO80, a hetvenkilences A mester és Margarita, a hetvennyolcas a Solaris lesz.

Top 5

1. Büszkeség és balítélet

Jane Austen klasszikusát a Karinthy Színházban mutatják be 27-én Mertz Tiborral, Egri Mártával, és Érsek Obádovics Mercédesszel este hétkor.

2. Tangó az Ericsson Stúdióban

Generációs ellentétek Mrozek darabjában, amelyet november 27-én, este hétkor mutat be a Budapesti Kamaraszínház.

3. Napfogyatkozás az Operában

Dokumentumszínház – operai köntösben. Sári József sokszereplős operájában filmszerűen peregnek a XX. századi magyar történelem eseményei Arthur Koestler életéhez kapcsolódva. Az előadást Kovalik Balázs rendezésében mutatják be 28-án.

4. Sirály-temetés a Bárkán

Csehov Sirálya utoljára látható a Bárka Színház Vívótermében november 29-én, este hatkor.

5. A Mester és Margarita

Bulgakov darabja is búcsúzik a Nemzeti Színház Nagyszínpadán december 3-án este hétkor

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.