Mindenre gépes

Na ja: ki örül, amikor finom, szinte áttetsző iróniával röhögtetik ki.

Amikor pontosan tíz esztendővel ezelőtt a főváros vezetői Pro Urbedíjjal tüntették ki, azt mondta, alighanem azzal érdemelte ki az elismerést, hogy egyetlen köztéri szoborral sem csúfította el a várost. Haraszty István szobrászművész viccelt persze, gyakran viccel az életben, és gyakran viccel alkotásaival, főképp mobil szobraival is. Ám tréfái mögött mindig ott szökdécsel egy kaján, de vaskos gondolat, filozofikus többnyire.

Haraszty István már gyerekkorában is állandóan fúrt-faragott, különös kis szerkezeteket fabrikált. Első komolyabb gépezete egy régi falióra szerkezetéből, néhány vadásztöltényből, egy hintőporos dobozból és hulladék alkatrészekből szerkesztett hintőporszóró készülék volt. Később géplakatosta nuló lett, díszműlakatos, majd képzőművész. Az elmúlt rendszerben meghökkentő, rendszerkritikus szer kezeteivel nem volt népszerű a politikai vezetők körében; na ja: ki örül, amikor finom, szinte áttetsző iróniával röhögtetik ki; mondjuk az orra elé tolnak egy olyan kalitkát, amelynek ajtaja egészen addig van csak nyitva, amíg a benne daloló madár elindul felé, vagy egy olyan stemplizőgépet, amely a bürokráciát gúnyolja.

Haraszty István ma az egyik legelismertebb kortárs képzőművész, pörgő-forgó mobil szobrai, csöppnyi villanymotorral, mágneses terekkel mozgatott furfangos masinái a világ rangos múzeumainak féltett kincsei. És nemcsak tréfálni vagy a társadalmi viszszásságoknak fityiszt mutatni szeret, de játszani is. Aki járt már a lakásában, tanúsíthatja, miféle érdekes labirintus, szinte már műalkotás az is. Nemrégiben a szintetizátorba szeretett bele, az elmúlt években a számítógépbe, de aztán mindannyiunk szerencséjére mindig visszatér a műhelyébe, és újabb mobilszobrokat konstruál. Az elmúlt évben éppen száznegyvenet, melyből százhét most az Aulich Art Galériában, a Haraszty István 75. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton látható. Amelyen most megint bebizonyosodik, hogy Haraszty mindenre gépes.

Haraszty István születésnapi kiállítása az Aulich Art Galériában (Budapest V. kerület, Aulich utca 5.) 2010. január 7-ig

Top 5

1. Gross Arnold képei

A 80. születésnapját ünneplő Gross Arnold ragyogó képei egy különleges helyszínen, a Magyar Természettudományi Múzeumban láthatók.

2. Magdalena Frey és Heinz Cibulka kiállítása

Az osztrák kortárs képzőművészet két meghatározó fotográfusának képei a Budapest Galéria Kiállítóházában (Budapest III. ker., Lajos u. 158.) december 6-ig.

3. Lengyel múzeumi plakátok Egerben

A Przemyslben megrendezett alkalmazott grafikai biennálékon öszszegyűjtött plakátok legizgalmasabb darabjai most a Dobó István Vármúzeumban.

4. Bányász Judit textilművész munkáiból Kaleidoszkóp címmel öltözékkiállítás nyílik az Árkád Galériában (Budapest VII.,) Rákóczi út 30.).

5. Banga Ferenc grafikusművész Hároméltű című tárlata december közepéig várja a látogatókat a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.