Barkácsoljunk matematikát!

Különös kötet. Kultúrhistória is, rejtvénykatalógus is, barkácstanácsadó is, matematikakönyv is. Megtudhatjuk belőle például, hogy Arkhimédész körülbelül 2300 esztendeje 14 részre osztott egy 12 × 12 egység oldalú négyzetet. Pontosan nem tudjuk, mi végett - azt azonban néhány éve számítógép-segítséggel sikerült kimutatni, hogy a 14 elemből félezernél több különféle módon lehet kirakni az alapnégyzetet.

Ehhez hasonló - korunkban tangramnak mondott, boltokban is kapható, a kötet utolsó fejezetének tanácsai szerint otthon is elkészíthető - játékok egész arzenálját mutatja be a szerző. Egyebeken kívül azt a 209 elemes Eternityt, amelynek összerakásáért a feltaláló egymillió fontot (!) ígért. De hiába gondolta, hogy a feladat megoldhatatlan, két angol matematikus bő félesztendei "fejmunkával" és erős számítógépes háttérrel sikerrel járt.

A síkbeli formációkon kívül többtucatnyi térbeli változattal is megismerkedhetünk Gál Péter munkájában. Se szeri, se száma a könyvben az ördöglakatoknak. Ördöglakaton azonban ne csak drótból hajlítgatott eszközöket értsünk, hanem olyan gyűrűkből, golyókból, fonalakból alkotott szerkezeteket is, amelyek kinyitása olykor száznál több művelet elvégzését követeli (skandináv országokban valaha páncélszekrényeket is zártak effélékkel). Egyszerűbbek ezeknél a sikerre vágyóktól inkább türelmet, mintsem találékonyságot kívánó Hanoi-tornyok. Ezek különböző nagyságú lyukas korongjait úgy kell áthelyezni "A" tüskéről "B" vagy "C" tüskére, hogy lépésenként bármelyik korong csak nála nagyobbra tehető át.

Kár, hogy a szerző a játékok-feladványok ismertetése után nem ad megoldási mintát, tanácsot. Feladványtípusonként legalább egyre mindenképpen szükség lenne. És akadnak hibák is. Az Arkhimédész-négyzetnél tévedés, hogy a 144-nek a 21 is osztója. A Hanoi-tornyok minimális lépésszámának kiszámítására sem jó a megadott 2n-1 képlet (ahol az "n" az elemek száma) - az "n" valójában a 2 kitevője, a helyes képlet tehát így olvasandó: kettő az n-ediken, mínusz egy.

A kifogások ellenére a kötet sokaknak ajándékozhat kellemes időtöltést, agycsiszolási alkalmat. Iskolakezdőknek és matematikából diplomázottaknak egyaránt.

Gál Péter: Ördöglakatok, pentominók és társaik
Typotex, 277 oldal, 3900 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.