Záróakkordok

Sajtóközleményt adott ki a napokban a Néprajzi Múzeum: télire egy órával megkurtítják nyitva tartásukat, ötkor bezárnak. A megoldás nem példa nélküli.

A fűtés- meg a villanyköltség az oka - ezeken akar spórolni délután öttől hatig a Néprajzi Múzeum. Ezért éri meg mostantól március 28-ig egy órával korábban becsukni a kapuikat - magyarázza a friss gazdasági igazgató, Petrány Gábor, aki siet elmondani, hogy az intézkedést ideiglenesnek szánják. A költségkímélés nagyon is racionális szempontjának nyilván nem tudunk ellentmondani: hideg időszakban a korai zárás akár havi egymillió forint megtakarítást jelenthet az intézménynek, enyhében felet. Tény viszont, hogy a rendszerint nyolc és négy óra között dolgozó felnőtt magyar télen hétköznap aligha jut be a Néprajziba.

Se a Közlekedésibe. Bár a városligeti múzeum főigazgatója szerint ezt a körülményt a gyerekes szülők mintha már évekkel ezelőtt elfogadták volna. Kócziánné Szentpéteri Erzsébet szerint ugyanis korábbi szezonjaikban a négy és öt között érkező látogatók száma konvergált a nullához. Ezért döntöttek úgy, hogy telente négykor bezárnak. Bár az ő fűtési rendszerük automatikus, így azon nem sokat takaríthatnak meg, ha jár valaki az épületben, ha nem. Minimálist a villanyon. Kócziánné szerint azonban a Közlekedési Múzeum délelőtti múzeum, gyerekesek ezen a napszakon kívül legfeljebb az ebéd utáni úgynevezett alvásidőben érkeznek, utána senki. Olyanynyira nem, hogy még a Hősök tere környékén sűrűn előforduló turistákat sem sikerült magukhoz becsábítani. Hiába látogat el a külföldi a Szépművészetibe meg a Műcsarnokba, hozzájuk, a liget másik felébe már csak a kifejezett műszaki őrültek keverednek el.

De ha már a Városligetnél tartunk, említsük meg a turistának küllemében is vonzó Magyar Mezőgazdasági Múzeumot (Vajdahunyad vára), ahol ugyancsak a téli négyórás zárással zsugorítják a rezsit. Vagy a nem kevésbé frekventált helyen (a Budavári Palotában) székelő Budapesti Történeti Múzeumot - ugyanilyen nyitvatartási renddel.

Van szerencsére ellenpélda is szép számmal. Legalább hatig fogadóképes tucatnyi intézmény. A Műcsarnok, az Iparművészeti, a Természettudományi, a Petőfi Irodalmi és a Nemzeti Múzeum a téli időszakban is legalább eddig a késő délutáni időpontig várja a látogatókat. (Azzal együtt, hogy a pénztárakat több helyen már ötkor bezárják.) Ráadásul vannak kimondottan hosszan szolgáltató helyeink: a Nagymező utcai Ernst Múzeum és a bazilika oldalában lévő Vendéglátó-ipari például hétig, a Művészetek Palotájában a Ludwig este nyolcig nyújtja tálcán a kultúrát.

Néprajzi múzeum
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.