Telekomból Concerto

Nevet vált a 102 éves Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar. Decembertől Concerto Budapestnek hívják majd. Nem lesz ugyanis névszponzora, bár az eddigi mecénás 2011-ig más konstrukcióban támogatja őket. A zenekar tagjai elfogadták, hogy ősz óta késleltetve kapják meg fizetésüket.

Három éve kérdés, hogy marad-e vagy megszűnik a Ma-gyar Telekom Szimfonikus Zenekar. Eddigi fenntartójuk, a telekommunikációs cég máshogy, más támogatókkal együtt finanszírozná tovább az együttest.
A szimfonikusok élén 2007 augusztusa óta Keller András áll, aki most arra törekszik, hogy az előadó-művészeti törvény szerinti első kategóriás zenekar váljon belőlük. Ez nemcsak művészileg jelent többet, hanem anyagilag is (körülbelül 100 millió plusz forintot).

Ebben az évben 210 millió forint támogatást kaptak a Magyar Telekomtól, 5 milliót a IX. kerületi önkormányzattól és 14 milliónyi állami szubvenciót. Ez azonban kevés volt a rezsire, az ötven állandó zenész fizetésére, az évi félszáz koncert megtartására, bérleti díjakra, neves vendégművészek honoráriumára. Az elmúlt években jó néhány művész pártfogolta őket - mondja a harsonaművész Gőz László, a Budapest Music Center Kft. igazgatója, aki szintén milliós nagyságrendben áldozott a zenekarra, akárcsak Keller András. De még ez sem volt elég ahhoz, hogy a fizetéseket szeptembertől teljes egészében kifizethessék. Kérték a muzsikusokat, segítsenek ők azzal, hogy elfogadják: bérüket késleltetve kapják meg. Négy hónapig csak a húsz százalékát, a többit pedig januárban.

- De honnan lesz pénz januárra? - kérdezem Gőz Lászlót. Először is a Telekom 2010-es támogatásából és az év elejére várható, az előadó-művészeti törvény által meghatározott támogatásból. Ezzel pótolhatják az elmaradt fizetéseket. A zenészek szerencsére nemcsak abból élnek, hogy a nagyzenekarban játszanak, hanem mellette tanítanak, vagy akadnak más fellépéseik is, így túlélhetik ezt az időszakot. A zenekar tagjai megértették kérésüket.

Az együttes december 7-től Concerto Budapestként folytatja a munkát, akkor lesz a névváltó koncertjük a Művészetek Palotájában. Ennek kapcsán Gőz elmondta: tény, hogy forinttámogatásban kevesebbet ad a Telekom, mint három-négy éve, de felajánlotta egyéb felületeit is (mobil, internetes és televíziós), ami az együttes működéséhez elengedhetetlen marketing-PR tevékenységet segíti. A szabad névhasználattal ráadásul új támogatókat is kereshetnek. Eddig ugyanis több cég elzárkózott ettől, mondván, minek pumpáljon pénzt egy multi együttesébe.

Egy, lapunknak név nélkül nyilatkozó operaházi közalkalmazott műszaki dolgozó szerint mintegy negyvenen nem kapták meg a teljes fizetésüket, csak a negyedét/felét. Más, ugyancsak ezen a területen dolgozók azt állítják, ők nem hallottak ilyenről. Szabó Attila gazdasági igazgató szerint kizárt, hogy a közalkalmazottak ne kapták volna meg a teljes fizetésüket. Az viszont előfordulhatott, hogy egyes túlórákért, extra munkáért nem fizettek. A gazdasági igazgató nem tagadja, hogy voltak fizetési nehézségeik. Például a 2009-es Májusünnep című rendezvénysorozat minisztériumi támogatása a mai napig nem érkezett meg teljesen, és a nyár végi Operalia - Plácido Domingo Nemzetközi Énekversenyért szerződött magyar cég sem fizetett. Bár a dalszínháznak van körülbelül 230 millió forintnyi forrása és körülbelül 50 millió forint kintlevősége, a szállítókkal szemben megközelítőleg 250 millió forint a tartozása. Szabó Attila ígéri, minden elmaradt pénzt december 31-ig törlesztenek, pláne ha december végére felszabadul a maradványképzési kötelezettség miatt zárolt 212 millió forint.

Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar
Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, 2009-11-23,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.