A magyar világ zenében

Világzene itthonról (Sony)

Sokan vannak, akik szerint az énekórákon továbbra is a klaszszikus és népzenét kell oktatni, és nem szabad beengedni a tananyagba a könnyebb műfajokat - kérem őket, hallgassák meg a nemrég Világzene itthonról (World Music From Hungary) címmel megjelent lemezt. Ha még utána is úgy gondolják, a "könnyűzene" alkalmatlan arra, hogy rajta keresztül megismertessük és megszerettessük a diákokkal az igényes, jó zenét, akkor feladom.

Merthogy ez a lemez aztán mindenféle nem klasszikus stílust felvillant, amelyek mindegyike tökéletesen összeillik a magyar népzenével, szomszédos, vagy akár távoli népek ősi muzsikájával. Van, amelyikben a népzene hangsúlyosabb, van, ahol a "könnyű" műfaj, de egy biztos: mindegyik mai, szerethető szerzemény az Ando Dromtól a Djabén át a Váradi Roma Caféig, a Budapest Klezmer Bandtől a Kalákán át a Pannonia Allstar Ska Orchestráig, legyen az arab zenébe oltott mai szöveg, latin alapokra helyezett magyar nóta, vagy dzsesszbe vegyülő cigány nyelvű dal.

A válogatás (amelyen jó néhány kiadó előadói szerepelnek) tökéletes pillanatkép a világzenének nevezett stíluskavalkád hazai állapotáról, amely persze bővíthető - akinek megtetszik, annak nemcsak az egyes előadók további dalai után érdemes kutatnia, de érdemes felvennie a listára újabb előadókat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.