Kelendő színigazgatói posztok

Információnk szerint négyen-négyen pályáznak annak a három színháznak az igazgatói posztjára, amelyre az elképzeléseket hétfőig várták. Ezek szerint jócskán akad konkurenciája a Játékszín, a Budapesti Kamaraszínház igazgatóinak, valamint a zalaegerszegi teátrum jelenlegi irodalmi vezetőjének.

Nonprofit kft.-ként működik a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház. Mindkét helyre január elejétől öt évre keresnek ügyvezető igazgatót. A Játékszínre - úgy tudjuk - nemcsak az eddigi vezető, Balázsovits Lajos adta be elképzeléseit, hanem Gáspár András színész, Mattyasovszky-Zsolnay Bence, aki most a budapesti Katona József Színház ügyvezetője (a dramaturg Upor Lászlóval közösen) és Zalán János színész, aki az elmúlt időben főként szinkronstúdiót vezetett. A Budapesti Kamaraszínházat vinné tovább Szűcs Miklós direktor, és beadta pályázatát a díszlettervező Horgas Péter (Dömötör András színész-rendezővel közösen), a Győri Nemzeti Színház egykori igazgatója, Korcsmáros György színész-rendező, valamint Novák Eszter rendező.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatói posztjára is négyen pályáztak - olvasható a város portálján. A jelenlegi irányítók közül Tucsni András irodalmi vezető adta be elképzeléseit. A február elsejétől induló posztra pályázott még Falussy Lilla dramaturg, aki 2003 és 2005 között már dolgozott a Hevesi Sándor Színházban, Tóth Gergely, a Budapest Balett ügyvezető igazgatója és Besenczi Árpád, a József Attila Színház színésze.

Minden színházra külön szakmai bizottságot kérnek fel. Úgy tudjuk, a pesti teátrumok pályázóit a közeljövőben, a zalaegerszegieket december 2-án hallgatják meg. A nonprofit kft.-knél a benyújtási határidőt követő 45 napon belül - a szakmai grémium véleményét kikérve - a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt. A fővárosiak esetében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a zalaegerszeginél - december 17-én - a helyi közgyűlés. Az új igazgató ez utóbbinál 2010. február elsejétől kap megbízatást öt évre.

Vasárnapig kell beadni a pályázatokat a Pesti Magyar Színház és a Mikroszkóp Színpad Nonprofit kft. direktori posztjára. És várják az elképzeléseket még a Magyar Állami Operaház balettigazgatói tisztségére is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.