Éjjeli roham Döbrögiért, Piafért és Botticelliért

Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festményét biztosan nem nézhetik meg többen óránként 450-nél. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Múzeumok Őszi Éjszakáján ne kígyózhatnának sorok a Szépművészeti Múzeum előtt. Kis szerencsével ugyanis még a helyszínen is regisztrálhatunk az éjjeli találkára - mondjuk, Tizianóval.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja záróakkordjának szánja a kulturális minisztérium a november 14-i Múzeumok Őszi Éjszakáját. Az indok egyszerű: a nyári hosszított nyitva tartásnak, a Szent Iván-éji extra programoknak évről évre akkora a sikerük, hogy az őszi változattal is nehéz volna bakot lőni.

A programhoz 30 budapesti és 47 vidéki intézmény csatlakozott. Ez utóbbiak közül a legnagyobb sikerre talán a gyulai Corvin János Múzeum számíthat, amelynek szervezői jó érzékkel szabták programjukat a hazai népesség utóbbi hónapokban elfojtott agressziómennyiségéhez. A várudvaron a kikötözött Döbrögit verhetjük agyba-főbe, büntetőjogi konzekvencia nélkül. Az uraság ugyan óriásbáb, ám annál igazibb élményt adhat, ha magunk hasalunk a deresre - ide inkább Lúdas Matyi-alteregókat, mint mazochistákat várnak. Izgalmas éjszakát ígér a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkja is, ahol Márton-napi szamarat kereshetünk lámpással, miközben Balassagyarmatra hétpróbázni hívják a rátermetteket, a soproni Erdészeti Múzeumba pedig fát vágni.

Budapesten színészek és zenészek vendégeskednek múzeumokban: az Ernstben Tóth Viktor szaxofonjával feleselget majd a kiállított műveknek, a Godot Színház a finn népről improvizál a Néprajziban, a Bárka Piaf-dalai a Természettudományiba költöznek.

A legtöbb látogatóra minden frappáns képzettársítás dacára a Szépművészeti Botticellitől Tizianóig című sztártárlatán számítanak. Ide műtárgyvédelmi okokból ezen az éjszakán sem léphet be több ember óránként 450-nél. A bebocsátásra váróknak az előzetes regisztráció az egyetlen esélyük: na, nem az internetes, az ugyanis már régen betelt. Aki délután öt órára a Hősök terére megy, a helyszínen is feliratkozhat. (A múzeum nem tette föl a világhálóra az összes, aznapra szóló jegyét.)

A legjobban az teszi, aki az összes fővárosi eseményre érvényes karszalagot elővételben veszi meg. A tájékoztatás szerint a belépők november 9. óta a múzeumok mellett a BKV-jegypénztárakban is kaphatók.

Múzeumok éjszakája
Múzeumok éjszakája, Kurucz Árpád felvétele, 2009-11-13,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.