Újranyílt Karinthy kávéháza

Molnár Gyula XI. kerületi polgármester három-négy éve már minden esztendőben megígérte: mindjárt újranyit a Hadik kávéház, mégpedig eredeti termeiben, a Bartók Béla úton. És most végre valóra vált az ígéret.

Már négy esztendeje hatalmas összegért, 270 millió forintért visszavásárolta a kerület az eredeti helyiségeket egy cipőbolttól, s azóta tervezi az újranyitást. Közben megszületett az elképzelés egy budai kulturális negyed, egy "budai Andrássy út" létrehozására is a Bartók Béla úton, amelynek éppen az új Hadik lenne az epicentruma. A kávéház mellett álló Gárdonyi Géza szobor körül a kis terecskét parkosítják, s a kávéház egy nagy teraszt nyit arra. A környező házakban galériák, múzeumok nyílnak, melyek közül a Bartók 32 galéria és a Csonka János Múzeum már meg is nyitott. Hogy mi kerüljön ide, s hogyan, azt egy bizottság dönti majd el. Ennek tagja többek közt Bodrogi Gyula színész, Cselovszki Zoltán építész, Gáti György fotóművész, Szűts Miklós festőművész és Szegedi Ferenc építész, volt polgármester is.

Kedden tehát végre kitárta kapuit a Hadik kávéház. Azaz csak a harmada: a terecske felőli vége, mert igazából csak ez lesz hagyományos értelemben vett kávéház. A másik felében a fiatalabb korosztályok számára nyílik majd söröző decemberben. Oda is bekukkanthattunk, s láttuk félig készen a hatalmas karzatot, amely végighúzódik majd a terem hátsó falán. Kellemes helynek ígérkezik, s az üzemeltető Flying Cat Kft. igazgatója, Szini Béla szerint kultúrával lesz tele. Hadikos irodalmi hagyományok alapján választották a nevét is: "Szatyor bár" - állítólag valamikor Karinthy nevezte így a kávéház pincehelyiségét, ahol a szatyrok anyagához hasonlatos gyékényszövettel volt burkolva a fal. Ráadásul szívesen tanyáztak ott korosabb hölgyek is.

De nézzük a már újjászületett kávéházi részt. Bejárata egyelőre a sarokról van, ez még a cipőbolt hagyatéka, ami meg fog változni, s a terecske felől lesz az antré. Odabenn galériás, itt-ott kellemes zugokkal is rendelkező teret találunk. Szolid, zöldes tapéta, nagyvilágias virágmintákkal, gesztenyeszín kőpadló. Nem a legnemesebb anyagok. Az egyik bugyorban kiszolgált fotelek, amúgy pedig egyszerű, barna kávéházi asztalok, székek. És zongora. És szellemidézés: tudták jól, hogy anélkül ez a kávézó (mert bizony méreteit tekintve az, s nem kávéház), csak egy lenne a sok közül. Így hát egy hatalmas falfestményen majdnem a Nyugat teljes szerkesztősége fogadja a látogatót. Köztük Ady és Babits is, bár ők nem tartoztak a "lágymányosi istenek" közé. Karinthy, Kosztolányi viszont annál inkább. Most a megnyitón természetesen ott volt Karinthy Frigyes unokája, Karinthy Márton is, biztosítva ezzel a szellemi kontinuitást. Felszentelő beszédében azt mondta, maga is szeretne ide járni. Saly Noémi kávéházkutató szerint hiba lenne erőltetni azt, ami 1910-ben, a régi Hadik megnyitásakor volt itt, viszont meg lehet tanulni kávéházi vendégnek lenni, ami azért jó, mert a kocsmával ellentétben a kávéház felemel. Emelkedjünk hát az új Hadikban.

Kávéházsorsok Budapesten

Felújították, eredeti helyén
működik

Centrál (V., Károlyi Mihály utca)

New York (VII., Erzsébet körút)

Gresham (V., Roosevelt tér)

Hadik (XI., Bartók Béla út)

Eltűnt, helyén más található

Spolarich (VIII., József krt.
- bankfiók)

Bodó (VIII., József krt. - McDonalds)

Baross (VIII., József krt. - játékterem)

Emke (VII., Blaha Lujza tér - bankfiók)

Abbázia (VI., Oktogon - bankfiók)

Japán (VI., Andrássy út - Írók boltja, könyvesbolt)

Savoy (VI., Oktogon - Burger King)

Luxor (V., Szent István körút - Kieselbach Galéria)

Régi Vígszínház (XIII., Szent István krt. - bútorbolt)

Régi Margitkert (II., Margit krt.
- élelmiszer-áruház)

Szeiffert (II. Margit krt. - bankfiók)

Magyar világ (II., Margit krt. - ruhabolt)

Simplon (XI., Bartók Béla út - bankfiók)

Gellért (XI. Bartók Béla út - Szeged étterem)

Egyharmad Hadik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.