Terroristák között

Népszabadság-olvasó a kereskedelmi televíziók műsoráról csak lenézőleg ír levelet nekünk. Veiszer Alinda Zárórájától és M. Kiss Csaba Szempontjától eltekintve az MTV-t is unalmasnak ítéli.

S. Takács András és Cseke Eszter

Hát most javaslom, hogy próbálja ki a Spektrum új sorozatának november 7-i első darabját. Kíváncsisága győzze le ellenérzését, amit az On the Spot cím kelt benne, mert sosemvolt adást láthat.

Cseke Eszter és S. Takács András, két huszonéves, kezdő tévés, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzősei nem kuncsorogtak műsorvezetői állás után, nem vártak arra, hogy holmi honi profik majd „megcsinálják” őket, hanem elhatározták, ha már magas szinten megtanították nekik, mi is a korszerű televíziózás, a saját elképzeléseik szerint kitalálnak és készítenek műsort.

Mégpedig olyat, amilyet a világ bármely táján elfogadnának a nézők, és kapnának utána a csatornák. Két, kézhez álló kamerával elmennek tehát a Föld azon pontjaira, ahol éppen most történelemformáló események zajlanak, közelről megfigyelik, mi történik, a résztvevőknek fölteszik a maguk kérdé seit, majd egyórás filmet vágnak össze belőle.

S ebben nem az a legnagyobb bátorság, hogy farkasszemet néznek a Hamasz terroristáival, átmennek az illegális alagúton Gázából Egyiptomba, etióp törzset látogatnak meg, amelynél férfivá az válik, aki egy másikat megfoszt a férfiasságától vagy, hogy az ENSZ főtitkárával való interjúhoz meg kell vívniuk a BBC, a CNN, a Spiegel vagy az AFP stábjával. Sokkal nagyobb mersz kell hozzá, hogy szakítsanak az itthoni hagyományokkal, vállalják generációjuk világlátását, és egyben bizonyítsák, nincs szükség kopírozni olyat, amit máshol találtak ki, e globális világban fölveszik a versenyt bármelyik más ország tévéseivel.

S ahhoz is bátrak voltak, hogy az első három adáshoz saját maguk kaparják össze a pénzt, tudván, hogy kell lennie Magyarországon televíziónak, amely fölismeri vállalkozásuk értékét.

Olvasóink nyilván nem csodálkoznak azon, hogy a közszolgálati televízió nem kívánta a fiatal, tehetséges, öntevékeny és tenni akaró tévések munkáját nagyrészt érdektelen műsorai közé keverni. A Spektrum tévé akarta.

Tehát szombaton Gáza, egy hónap múlva az Északi-sark, majd Izrael, Etiópia, Burma, Nepál, Bolívia… Nézzük, és szurkoljunk nekik, hátha övék a jövő.

Névjegy

Cseke Eszter

Kolozsvárott született, első filmjét Libanonban készítette, S. Takáccsal közös filmet készített Wim Wendersről és Salman Rushdie-ról. A nemzetközi Aristoteles filmes workshopon Fata Morgana című filmje első díjas lett.

S. Takács András

Jancsóval, Szepesivel, Vitrayval 16 évesen készített interjúit a Duna TV adta. Filmjei a szemlén: New York–Budapest, A gyakornok (20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél). Interjúzott Berlinben Stinggel, Budapesten (egyedüli magyarként) Bill Clintonnal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.