Egyetemes művészet

- A Willendorfi Vénuszt is befestették huszonötezer évvel ezelőtt - mondja a Corvinus Egyetem homlokzatára tervezett óriásszobra kapcsán Jovánovics György. A 33 méter magas, fehérre festett acél műalkotást ma veszi át a zsűri.

Kharész, a rodoszi építőmester i. e. 302-ben világraszóló vállalkozásba fogott: kilenc tonna vasból hatalmas vázszerkezetet kreált, azt agyaggal vonta be, majd az üreget kövekkel tömte ki, hogy végül tizenöt tonnányi bronzlappal borítsa be. A legenda szerint a szárazföldön álló, 33 méteres harcos lábai között hajóztak be a szigetre érkezők. Ókori elődjével azonos méretű szobor fogadja néhány hete a Corvinus Egyetem egy éve átadott, Közraktár utcai épületébe érkező diákokat. Hófehérre festett, testes kubusok, légies pálcák és gerendák univerzuma.

Óriásszobor a budapesti  Corvinus Egyetem homlokzatán: járókelőknek, villamoson utazóknak, dunai hajósoknak

- Jel, amely hangsúlyozza az épület fontosságát, miközben egylényegűvé válik vele - magyarázza az alkotó, Jovánovics György szobrászművész. Olyan, mint egy hímzés a ruhán, teszi hozzá, amely díszítőmotívumként az ünnepélyesség varázsát idézi. A Gellért-hegyen feszítő, "mindössze" 14 méteres Szabadság-szobor túlparti riválisa 2007 tavaszán született meg Jovánovics skiccpapírján.

A Kossuth-díjas művész légies ellensúlyt tervezett az építészhármas - Oláh M. Zoltán, Lázár Antal és Szerdahelyi László - szigorú architektúrával elgondolt épülettömbjére. Konstruktivista katedrálist álmodott, amelyet - a középkori templomépítő mesterek mintájára és a párizsi Notre-Dame-mal egyező méretben - mind a harminchárom méterében ugyanazzal az alapossággal dolgozott ki. Pályaművében három szintre tagolta a látványt: az antropomorf, mértani alakzatokból összesűrített alsó szint "intő figuráját" a gyalogosoknak szánta, benne egy emberi léptékű, negatív formaként kiképzett menedékkel, ahova eső idején vagy találkára várva beállhat az épp arra bóklászó. A középső részlegben az alsó traktus elemeit szórta szét szellősen, a pesti rakpart és a villamoson utazók gyönyörködtetésére. A harmadik szint távolból cérnavékonynak tűnő acélpálcáit és elszabadult hasábját pedig a dunai hajósoknak és a Gellért-hegy tetején nézelődőknek ajánlotta.

Jovánovics alkotása végül az üvegspirálként csavarodó vízesések, iniciáléba foglalt hollók, élőzölddel beültetett függőleges falikertek és fémfelhők - majd' harminc pályamű közül - került ki győztesként. Ezután - papírforma szerint - következett az ügy kétéves kálváriája. A megvalósításnak ellenszegült a ház földszintjén irodát bérlő takarékfiók, a kerületi illetékesek pedig épületkiegészítő erkély kategóriába sorolták a szobrot, és arra kérték az alkotót, csipkedjen le a fémóriás kilógó elemeiből néhány métert.

- Az önkormányzati ügyintézés szempontjából ezen objektumot kéretik műalkotásnak tekinteni. Szobornak - szögezte le végső érvként levelében az opponens, Turányi Gábor építész. A terv így megmenekült. A nagykállói kovácsműhelyben hegesztett, Nyírteleken lefestett elemek októberben végül rendben megérkeztek, és a huszonkét tonnás mű alkatrészei öt nap alatt, egy óriásdaru, és tíz 130 kilós konzol segítségével felkerültek a homlokzatra. Jovánovics az iskola eszmei szimbólumaként Az épülés szelleme címet adta az óriásdísznek, de hogy a népnyelvnek se kelljen bíbelődnie saját változatával, egyből becenevet is adott neki. A Napórát. A hófehér testekkel naphosszat incselkedő, "időmérő" napsugarak tiszteletére.

 

A magyar felsőoktatás 2005 és 2008 között megvalósuló infra-strukturális minőségi fejlesztése - az úgynevezett Magyar Universitas Program - kapcsán az intézmények és a befektetők kötelezettséget vállaltak arra, hogy a fejlesztések összértékének egy százalékát, mintegy 1,75 milliárd forintot a létesítmények részét képező új, kortárs képző- és iparművészeti alkotások létrehozására fordítják. Az Európai Unió által támogatott kezdeményezés keretében már átadták többek között Komoróczky Tamás üvegmunkáját, amely a Szent István Egyetem új kollégiumi épületének gyalogoshídját díszíti, és Sugár János a Szolnoki Főiskola campusára tervezett szoborcsoportját.

A Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központ beruházásához kapcsolódó, aktuális pályázat beadási határideje két hét múlva jár le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.