Tiltakoznak a táncosok

A táncművészet ellehetetlenítése ellen tiltakozó petíciót adtak át Kossuth-díjas művészek az országgyűlés kulturális bizottsága elnökének. Azért neki, mert a szaktárca többszöri megkeresésükre sem reagált.

Kossuth-díjas táncművészek, Novák Ferenc "Tata", Kiss János, Keveházi Gábor és Juronics Tamás adták át a táncszakma nevében megfogalmazott, valamennyi Kossuth-díjas táncművész által aláírt petíciót Pető Ivánnak, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének. A kétoldalas dokumentumban elsősorban két problémára hívják fel a figyelmet. Egyrészt sérelmezik, hogy a szaktárca figyelmen kívül hagyta a szakma képviselőiből álló testület, a Táncművészeti Kerekasztal 2006-ban elkészített javaslatát, amelynek segítségével rendezni lehetett volna a táncművészet minden területét: az oktatástól kezdve a munkaszerződéseken át az átképzésekig. Így megoldható lett volna például az utánpótlás-nevelés kérdése, az alacsony fizetésből és a rövid aktív táncművészi pályából adódó bizonytalan egzisztencia problémája.

Továbbá kidolgozták benne az állami, önkormányzati és a független társulatok finanszírozási modelljét is. (Egészen olyan apró részletekig, mint például, hogy egy hatfős társulatnak mennyi a bérigénye, és ebből mennyi folyik vissza járulékként az államkasszába). - A minisztérium azonban az előadó-művészeti törvényben ezeket a javaslatokat nem érvényesítette, annak ellenére, hogy az abban foglaltakkal az egész szakma egyetértett - mondja Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója.

A petícióban olvasható második probléma a Nemzeti Táncszínház helyzete: Török Jolánt a kulturális minisztériumban nemrég arról tájékoztatták, hogy jövőre várhatóan ötven százalékkal kevesebb támogatást kapnak. Az egyetlen táncra szakosodott hazai színház tavaly 520, idén 407 millió forintból gazdálkodhatott. Ebből évi 400, közel 90 százalékos látogatottságú előadást szerveztek - az elmúlt nyolc évben 120 új mű született. Különböző programokkal, előadásokkal, nyílt napokkal, pályaválasztási börzékkel csábították be a gyerekeket, a tinédzsereket és a fiatalokat is.

A tervezett ötvenszázalékos elvonás nemcsak ezt a közönségnevelő munkát veszélyeztetné, de azt is jelentené, hogy a Nemzeti Táncszínház ezentúl nem tudná kortárs produkciók létrejöttét támogatni. Kevesebb lenne az előadás, de arra sem futná, hogy útiköltség-térítést fizessenek a vidékről érkező társulatoknak.

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy ne vonjanak el több pénzt a táncszakmától. A Táncszínház legalább a 2008-as 520 millió forintból gazdálkodhasson jövőre, továbbá nyilvánítsák kiemelt nemzeti intézménnyé, így biztosítva a hosszú távú finanszírozást. Azt is kérik, hogy a Kulturális Bizottság vegye rá a szaktárcát, fogadja el és tárgyalja meg a szakma által kidolgozott javaslatokat, amelyekkel hosszú távon is működőképes és sikeres lehetne a hazai táncélet.

Tiltakoznak, hogy ne kerüljenek padlóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.