A láthatatlan informatikus

Magyarországról indulva került egy multinacionális informatikai cég legfelső vezetésébe, ígéretes tudományos pályafutást hagyott félbe az üzleti sikerekért, egy jellegzetesen amerikai, egy "nagyon német" és egy japán vállalati ranglétrát is megmászott. Réger József közben szinte teljesen ismeretlen maradt a magyar közvélemény előtt - kerüli a sajtót, inkább csak a szakmai publikációkban bukkan fel olykor a neve.

Ha valakinek informatikusként a dél-koreai harcművészet, a taekwondo és a digitális fényképezés a kedvenc elfoglaltsága, azt könnyű odaképzelni mondjuk a Samsung központjába. Ahhoz már jóval több képzelőerő kell, hogy az illetőt az inkább ipari informatikai megoldásairól ismert német Siemensszel kössük össze. Bár a cég személyi számítógépes üzletágát egy évtizeden át Fujitsu Siemens Computersnek hívták, most pedig egy kivásárlás nyomán már Fujitsu Technology Solutionsnek, ennek még mindig semmi köze a taekwondóhoz - a digitális fotózásról nem is beszélve. A nagy eredmények azonban sokszor az össze nem tartozó dolgok öszszekapcsolásából születnek.

A Kiskőrösön született Réger József valóban nagy dolgot vitt véghez: bekerült a nemzetközi informatika legnagyobb tekintélyű gurujai közé, ami a magyarok közül csak keveseknek sikerült (hogy néhány igazán fajsúlyos nevet említsünk: például Neumann János, Charles Simonyi - de tényleg nem hosszú a sor). A pályafutás egyetlen hagyományos pontja a kezdet: fizikusdiploma az ELTE-n, 1981-ben.

Az viszont akkoriban egyáltalán nem számított napi rutinnak a magyar felsőoktatásban, hogy valaki friss diplomásként a kölni egyetemre kerül doktorandusznak, illetve a szuperszámítógépekkel foglalkozó főállású kutatónak ("a család német gyökereit követtem" - mondja erről). Dolgozott a jülichi nukleáris kutatóközpontban, majd a chicagói Argonne National Laboratory-ban (az egyik legnevesebb intézet a szuperszámítógépek területén, meg az atomenergiával kapcsolatos, bonyolult számításokat igénylő kutatásokban), kézről kézre adták a neves nyugati egyetemek, vagyis élte a tehetséges fiatal tudósok - Magyarországról nézve egy kicsit álomszerű, de a fejlett világban korántsem példátlan - életét. Aztán 1992-ben megkereste az IBM, és onnantól a tudományos pálya egyre erőteljesebben az üzlet felé fordul.

A két világ között Németországban nincs olyan éles választóvonal, mint idehaza. Réger József a mainzi egyetem kutatójaként is rendszeresen dolgozott az IBM-nek - ez a szoros kooperáció valójában normális, hiszen megkönnyíti a tudományos eredmények gyors hasznosulását. Így aztán nem csodálkozott, amikor a világcég németországi leányvállalata megkereste egy csábító állásajánlattal, aminek elfogadása állítása szerint a mából visszanézve is logikus és jó döntésnek tűnik.

Bár ma - a szó klasszikus értelmében - már nem kutat, korábbi publikációs teljesítményével praktizáló egyetemi profeszszorok is elégedettek lennének. A múltból erre a legbüszkébb, meg egy néhány ezer dollárnyi költséggel, egykori tanítványai segítségével összeállított szuperszámítógépre, ami tudásban a több millió dolláros vetélytársakat is megverte. - Viszonylag korán abbahagyta a kutatást, és átszállt az üzleti életbe. Ezt minden pejoratív él nélkül említem meg, sőt, inkább követendő példaként - mondja róla Vámos Tibor, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének kutatóprofesszora.

Szerinte még azok közül sem érik meg mindenkiben a döntés a "szerzetesi jellegű" kutatói munkára, akikben egyébként megvan a megfelelő véna és az áldozatkész tudósi hozzáállás. - A gazdaság sokkal több lehetőséget nyújt, nemcsak anyagiakban, hanem karrierben is, ugyanakkor sokkal több bátorságot kíván, hiszen itt egy másfajta versenyben kell helytállni. Réger József felismerte ezt, és éppen a megfelelő időben váltott - tette hozzá a professzor.

A nagy IT-cégek úgy működnek, mint a világszerte ismert futballcsapatok: egymástól is szívesen igazolnak sztárokat. Az IBM-nél a három év alatt a vezető tervezői szintig jutó Réger 1998-tól a Fujitsu Siemens Computers igazgatói csapatában játszik. Illetve ma már a Fujitsuéban, a fentebb említett kivásárlásnak köszönhetően. Posztjának hivatalos neve is van (ügyvezető alelnök és technológiai igazgató), ám tényleg a guru szó fejezi ki a legpontosabban, hogy mi is ő a cégnél. Réger József az, aki a trendeket figyelve, a jövőt megsejtve hozzáigazítja a fejlesztési stratégiát a majdani felhasználói igényekhez.

- Régóta mondjuk, de csak mostanában kezdik elhinni: azok a vállalatok, amelyek informatikát vásárolnak - vagyis mindegyik -, valójában nem termékeket vesznek, hanem szolgáltatásokat vagy méginkább megoldásokat. Nekik valójában mindegy, hogy hány számítógép dolgozik az íróasztalok alatt, milyen vezetékekkel vannak összekötve, és milyen szoftver fut rajtuk - foglalja össze az aktuális filozófiát.

- Nézzük például az áramot. Amikor megjelent, a gyártó cégek többnyire maguk állították elő a saját kis erőműveikben. Aztán jöttek a nagy áramtermelők, és azt mondták: neked nem saját erőműre van szükséged, hanem megfizethető árú áramra, ami bármikor a rendelkezésedre áll a vezetékben - és igazuk lett. Az áram ma mindenütt ott van, és fajlagosan sokkal olcsóbb, mint korábban bármikor. Ugyanez történik most az informatikában is, méghozzá a válság miatt felgyorsítva - állítja Réger József.

Szerinte a folyamatnak a felhasználók örülnek, hiszen olcsóbb, jobb minőségű megoldásokat kapnak. A szállítók egyelőre nem pontosan értik, hogy mi is történik - ez az iparban úgyszólván természetes, a korszak- és paradigmaváltások mindig a szereplők egy részének elhullásával járnak, az ilyesmi sosem megy véráldozatok nélkül. De azok, akik időben ráéreznek az új irányra, és "szolgáltatásnyújtóvá" válnak, hamarosan dörzsölhetik a markukat.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- Az informatika egyre fontosabb lesz, miközben egyre inkább láthatatlanná válik. Ma még ott van a szemünk előtt, és ebből könnyű levonni azt a téves következtetést, hogy a számítógép a lényeg. Pedig nem: valójában az infrastruktúra és az azon keresztül hozzáférhetővé tett szolgáltatás, illetve tudás a fontos. Paradox jelenség, de korántsem példátlan, gondoljunk csak az előbb említett áramra vagy a többi közműszolgáltatásra - szögezi le.

- Münchenben élek, olykor Tokióban is, de Magyarország a hazám - foglalja össze, amit a világból elfoglalt helyéről gondol. Bár évtizedek óta német nyelvterületen oktat és dolgozik, ez a kiejtésén nem érződik, a gondolkodásán annál inkább. Úgy véli például, hogy az informatikai forradalom most következő második hulláma nem a gyárakban, hanem inkább a képzés frontján fog eldőlni, új kiugrási lehetőségeket nyújtva. - A magyar műszaki oktatás modern, versenyképes, büszkék lehetünk rá. De az, hogy jók vagyunk, nem jelenti azt, hogy mi lennénk a legjobbak. Sok tehetséges nép van, és nem kell, nem is lehet mindenáron a legjobbnak lenni. Sokkal fontosabb időben felismerni a változást, felkészülni és jókor startolni.

Réger Józsefet idehaza csak a szűkebb szakma ismeri, pedig az egyik világcégnél a jövő - s így a mi jövőnk - megsejtése a feladata.
Réger József - Arcok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.