Üveghasáb a Nemzeti Emlékhelyen

Három pályaművet tartott minden elemében alkalmasnak a megvalósításra a szakmai zsűri a Nemzeti Emlékhely ötletpályázatán. A fehérvári polgárok három hónapig ismerkedhetnek a tervekkel.

- Magas színvonalú volt a pályázat, az ötven értékelt tervből 14-et tartott alkalmasnak a zsűri a díjazásra - nyilatkozta lapunknak Eltér István, a Magyar Építészkamarának, egyúttal a Nemzeti Emlékhely kialakítására kiírt ötletpályázat szakmai bírálóbizottságának elnöke, aki szerint a három kiemelt ötlet közül bármelyiket választják is majd ki a pályázat kiírói, a végeredményre az egész ország büszke lehet.

Amint arról beszámoltunk, az úgynevezett Királyi séta projekt keretében Székesfehérvár belvárosában nagyjából egymilliárd forintból végre megépülhet a Nemzeti Emlékhely. Hoszszas viták után a fehérvári és a Fejér megyei önkormányzat közösen egy ötletpályázatot írt ki, amelyen Eltér István szavaival élve az építész szakma színe-java részt vett. A fődíjas terv hétmillió, a második és a harmadik helyezett pályamű hat, illetve ötmillió forintot ért.

- A dobogós pályázatok nagyon eltérő megoldásokat javasolnak: az első egy vadonatúj városi teret, a második egy hatalmas zöld felületet, a harmadik pedig egy monumentális építményt képzel el a helyszínre - mondja Eltér István.

Az első díjas ötlet (CET Budapest Kft. tervező: Csomay Zsófia és Nagy György) szerint a romok fölé kerülő védőtető az utcaszinten helyezkedne el, így szabadon lehetne járkálni rajta, de az átlátszó burkolat miatt az eddig feltárt középkori maradványok sem tűnnének el a szemünk elől. A terv legjellegzetesebb eleme az egykori bazilika pillérei fölé kerülő látványos üveghasáb, amelynek különböző színű oldalain nappal befelé, éjszaka pedig a belső megvilágítás miatt kifelé törne a fény.

Warvasovszky Tihamér, a város polgármestere kérdésünkre elmondta, azt a tervet választják ki megvalósításra, amelyet a két önkormányzat egyaránt támogatni tud, a döntésnél pedig figyelembe veszik a helyiek véleményét is, akik a díjazott pályázatokat hétfőtől három hónapon keresztül tekinthetik meg a fehérvári Szent István Művelődési Házban. A legjobb pályamunkák az építészkamara honlapján (www.mek.hu) is megtalálhatók.

Az első helyezett pályamű legjellegzetesebb eleme egy üveghasáb
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.