Múlt a jelennek

A mi kultúránk (racionalizmus, fogyasztói mentalitás és agresszív látványvilág) eltakarja a születést és a halált, de gyakran eltakarja magát az életet is. Mintha félnénk is, mintha nem volna szabad látnunk, megismernünk, egész mivoltunkban jelen lennünk abban, ami megtörténik velünk. Vagyis épp azt a tudást veszítettük el, amely szüntelenül emlékeztethetne bennünket, mit jelent emberi lénynek lenni.

A Mesék életről, halálról és újjászületésről című kötet egy Boldizsár Ildikó által szerkesztett sorozat új darabjaként mintha épp ezt az időben letisztult tudást akarná újra beszédessé, cselekvővé tenni.

A legrosszabb ebben persze nem az, hogy hagytuk elnémulni, az időben elmerülni, elfelejteni, ami nélkül nem lehetünk azok, akik volnánk, hanem, hogy erről az egészről, születés és halál közt az életünkről, a fordulópontok konfliktusairól legtöbbször nem is vagyunk képesek beszélni. Nem lehet róla nyíltan beszélni, egyedül kell lenni vele. Ezek a mesék, a különféle népek egybehangzó meséi most enyhíthetnek ezen a magányon, az életfélelmen, távlatot, eszközt, technikát kínálnak a feltáruló megértéséhez és hasznosításához. És ami még ennél is fontosabb: közösséget.

Magvető, 328 oldal, 2990 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.