Mindenről könnyedén!

Amint az elmúlt esztendőben, most is négy különféle tárgyú könyvet kínál egyszerre a Panem Kiadó. Közös bennük a cél: "Mindenről könnyedén!". Közös a figyelmeztetés is: az adott kötetben szereplő "tanácsok és stratégiák" általában igazak, alaposan meggondoltak ugyan, de nem alkalmazhatók mindenhol és mindenkire.

A Szex szerzője - a címlap szerint ő Amerika kedvenc szexterapeutája - seregnyi példával bizonyítja, hogy a párkapcsolatok nem egy feszültségének a szexuális műveletlenség az oka. És megpróbál segíteni. A nemi szervek felépítésétől, működésétől kezdve a tinédzserkori veszélyeken, az otthoni mellrákszűrésen, a merevedési zavarokon, az AIDS-problémákon keresztül az örömszerzés minél több, a társat - az idő korú társat is - becsülő módjának ismertetéséig, nem utolsósorban a 10 tipp, hogy igazán nagyszerű szerető lehess című fejezetig a tárgy szinte minden lehetséges oldalával foglalkozik a kötet.

A számítógéppel - legalábbis ma még - kevesebben kerülnek kapcsolatba, mint a párkapcsolatok szexuális mozzanatával. És a számítógépet nem tudjuk ugyanúgy használni, mint ahogy - "genetikailag kódolva" - különösebb tanulás nélkül is képesek vagyunk ölelkezni embertársunkkal. Evégett jelentethette meg a kiadó sorozatának első technikai tárgyú kötetét, a C# 2008-at és vele együtt mindjárt a DreamweaverŽ CS4-et. Közülük az első némiképpen vitatkozik a sorozat kimondott céljával, hiszen már az Ismerkedés a C#-pal című fejezet így kezdődik: "A C# teljes elsajátításához meglehetősen sok időre lesz szükséged". A könyvet végiglapozva bízvást elmondható, hogy ezzel az állítással a számítógéppel hivatásszerűen foglalkozók sem fognak vitatkozni. Igaz, nekik megéri az időráfordítás, mert így magukévá tehetnek egy sokféle feladatra felhasználható teljes programozási nyelvet. A másik számítógéppel foglalkozó kötet a kevéssé gyakorlott vagy kezdő webtervezőknek is megközelíthetőbb módon tanítja meg, ami szövegek és képek esztétikus formába rendezéséhez, összeötvözéséhez, táblázatok hozzáférhetőségének megkönnyítéséhez, a multimédia-lejátszókkal való kapcsolatteremtéshez szükséges.

Sokakhoz szól a Tantusz-sorozat most megjelent negyedik kötete, a Legyél te a legjobb szülő! (kapcsolódik az előző háromhoz, olyképpen, hogy a gyereknevelésben a családon kívül immár a számítógép is hozzátartozik, az elsőnek említett kötet pedig nem titkolja: "a szex tesz szülővé"). Mind közül talán ez a legfontosabb. A szerző tanácsainak, intéseinek summája, hogy a szeretet előbbre való az értetlenségnél, az elismerés a büntetésnél, a gyerek - legyen szó óvodásról vagy érettségire készülő már-már felnőttről - megértése vélt vagy valóságos tekintélyünk megőrzésénél. Fontos könyv. Ne intézzük el kézlegyintéssel írója, egy kétgyermekes anya hitvallását: "Ha a szülők több figyelmet fordítanának gyermekeikre, akkor a világ jobb és boldogabb lenne."

Mind a négy kötetet hasznos tárgymutató zárja.

Ruth K. Westheimer: Szex, 394+XXII oldal, 2900 forint; Chuck Sphar-Stephen Randy Davis: C# 2008, 452+XX oldal, 3900 forint; Janine Warner: Dreamweaver CS4, 454+XVIII oldal, 3900 forint; Sue Atkins: Legyél te
a legjobb szülő!, 343+XVII oldal, 2900 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.